Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham

Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham

Afgelopen week maakte ik geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham. Het was een erg makkelijk en vooral heel lekker maaltje waar je weinig voor hoeft te doen. De beenham en krieltjes bereid je namelijk in de oven, hierbij kook je alleen de krieltjes kort voor. Als beiden in de oven staan heb je alle tijd voor de spruitjes uit de wok.

Ook de spruitjes kook je kort voor, hierdoor worden ze net iets zachter. Ik zette ze maar vijf minuten op het vuur waarna ik de spruitjes uit liet lekken. Tussendoor pelde ik een ui en hakte ik die fijn. In de wok of een grote hapjespan roerbak je deze met een flinke scheut ketjap manis. Daarna doe je er de spruitjes bij en roerbak je ook die nog een paar minuten mee.

Zelfs onze zoon die doorgaans niet dol is op spruitjes vond ze erg lekker. Ik kreeg zelfs de vraag wanneer we dit weer eens gingen eten. Het makkelijke en lekkere recept vind je hier. En hier vind je nog veel meer leuke recepten met spruitjes.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 beenham, ca. 450 gr.
  • 800 gr. krieltjes
  • 800 gr. spruitjes
  • 1 grote ui
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • ketjap manis
  • rozemarijn
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden, haal de beenham een half uur van tevoren uit de koelkast. Dep de beenham droog en leg deze in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met wat peper en gedroogde of verse rozemarijn. Schuif de beenham in de oven en gaar deze ongeveer 45 minuten voor een beenham van 450 gram. Heb je een andere hoeveelheid ga dan uit van ongeveer 10 minuten per 100 gram.

Bereid de krieltjes

Snijd in de tussentijd de krieltjes doormidden en zet een pan met een flinke laag water op het vuur. Breng aan de kook en kook de krieltjes 12 minuten. Stort deze in een vergiet en laat uitlekken en droog stomen. Verdeel de krieltjes over een tweede ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Strooi er grof zeezout en wat paprikapoeder over. Gaar de krieltjes de laatste 25 minuten mee in de oven.

Spruitjes roerbakken

Breng opnieuw in een pan een laagje water aan de kook. Zet ook een flinke hapjespan of een wokpan op het vuur en laat heet worden. Maak in de tussentijd de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en eventueel het buitenste blad te verwijderen. Grote spruiten halveer je eventueel. Kook de spruitjes vijf minuten voor en laat vervolgens uitlekken in het vergiet.

Als de spruitjes koken pel je de ui en hak je deze met een scherp koksmes fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan of wok en fruit de ui met een flinke scheut ketjap. Als de ui goed glazig is voeg je de voorgekookte spruitjes toe. Doe er nog een flinke scheut ketjap over en roerbak de spruitjes nog een paar minuten.

Serveren

Haal de beenham en de krieltjes uit de oven. Laat de beenham kort staan en snijd met een vleesmes in mooie plakken. Verdeel de krieltjes over de borden en schep hier de spruitjes met ketjap bij. Leg op ieder bord wat plakken beenham en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'
Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'
Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'
Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'
Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'
Afbeelding bij 'Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 484 kcal.
  • Vetten 14 gr.
  • Waarvan verzadigd 2 gr.
  • Koolhydraten 57 gr.
  • Waarvan suikers 11 gr.
  • Vezels 12 gr.
  • Eiwitten 29 gr.
  • Zout 4.3 gr.
  • Natrium 1720 mg.