Geroosterde koolrabi uit de oven

Geroosterde koolrabi uit de oven

Koolrabi is zo’n groente die veel mensen wel van naam kennen maar weinig op je bord is te vinden. En dat is alles behalve terecht, koolrabi is namelijk een erg gezonde en ook nog eens heel erg lekkere groente. Deze geroosterde koolrabi uit de oven is een leuk recept om kennis te maken met deze lekkere knol.

De koolrabi is nauw verwant met de koolraap, waarschijnlijk een stuk bekender. Waar de koolraap onder de grond groeit vind je de koolrabi juist net boven de grond. De knol ziet er heel raar uit maar heeft een erg toegankelijke en best wel bekende smaak.

In dit recept at ik de geroosterde koolrabi uit de oven met meegeroosterde krieltjes en een lekkere varkensschnitzel. Het was een heerlijke combinatie waarvan we met zijn allen hebben zitten smullen. Zelf eens proberen? Hier vind je mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. krieltjes
  • 4 koolrabi's (ca. 1 kg.)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 4 varkensschnitzels (of een ander stukje vlees)
  • boter om in te bakken
  • grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet ook vast een flinke ovenschaal of schoon bakblik klaar. Zet een pan met kokend water op het vuur om zo de koolrabi kort in te garen.

Snijd de boven- en onderkant van de koolrabi's en snijd er met een fijn mes de schil vanaf. Het makkelijkst gaat dit door je mes langs de schil in de koolrabi te steken en langzaam rondom te snijden. Snijd de koolrabi's in grove stukken maar niet al te groot.

Kook de stukken koolrabi in zo'n 7 minuten tot ze half gaar zijn, haal de stukken er uit (bv. met een schuimspaan) en laat even uitlekken. Verdeel ze nu over het bakblik en sprenkel er ruim olijfolie over, strooi er nog wat grof zeezout overheen en schuif 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Boen intussen de krieltjes even schoon maar houd ze in de schil, grote krieltjes halveer je eventueel. Pel de tenen knoflook en snijd in kleine stukjes, ze mogen wel wat groter zijn dan wanneer je knoflook bijvoorbeeld snippert. Ris de rozemarijn van de takjes en hak fijn. Hussel de krieltjes in een mengkom met de stukjes knoflook, de rozemarijn, flink wat olijfolie en grof zeezout.

Strooi de aardappeltjes na 10 minuten bij de koolrabi op de bakplaat en laat nog zo'n 25 minuten meeroosteren. Draai met een vleestang de stukken koolrabi meteen even om.

Laat de schnitzels op kamertemperatuur komen en smelt een klontje boter in een flinke koekenpan of hapjespan. Bak de schnitzels aan beide kanten kort aan en bak ze daarna op middelhoog vuur zo'n 7 minuten per kant. Als de schnitzels mooi goudbruin zijn en de binnenkant gaar kan je deze serveren met de geroosterde koolrabi en krieltjes.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'
Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'
Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'
Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'
Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'
Afbeelding bij 'Geroosterde koolrabi uit de oven'