Gestoofde groenten, zoete aardappelfriet en gehaktballen
Recept
Ingrediënten
4 personen
Gestoofde groenten
- 1 paksoi
- 1 prei
- 6 lenteuitjes
- 1 rode ui
- 1 gele paprika
- 250 gr. bospeen
- 250 gr. kastanjechampignons
- klontje boter
- 2 el. olijfolie
Zoete aardappelfriet
- 800 gr. zoete aardappels
- 1 t. paprikapoeder
- 1 tl. chilivlokken
- 1 tl. knoflookpoeder
- 1 tl. uienpoeder
- 1 tl. arachideolie
- grof zeezout
Gehaktballen
- 300 gr. gehakt, half-om-half
- 1 ei
- 1 sjalotje
- 1 el. tomatenketchup
- scheutje ketjap manis
- peterselie
- peper en zout
- paneermeel
- boter om te bakken
- olijfolie
Bereidingswijze
Voor zoete aardappelfriet vind je verschillende recepten op internet. Zelf vind ik deze manier het lekkerst, hierbij laat je de zoete aardappelfriet eerst weken in water. Schil de zoete aardappels tot er geen lelijke plekken meer te zien zijn. Snijd de zoete aardappels nu in plakken van iets minder dan een centimeter en vervolgens in frieten van dezelfde dikte. Doe de zoete aardappelfriet in een mengkom en vul met water. Giet direct weer af en vul nogmaals met water, laat nu een uur staan waarbij de friet volledig onder water staat.
Maak ook de gehaktballen vast van tevoren. Doe hiervoor het gehakt in een tweede mengkom. Pel een sjalotje en snijd deze zo fijn mogelijk, doe bij het gehakt. Voeg een flinke eetlepel tomatenketchup, een flinke scheut ketjap manis, een ei, peterselie naar smaak en peper en zout toe. Doe er twee eetlepels paneermeel bij en kneed het gehakt door elkaar, blijft het te vochtig doe er dan paneermeel bij tot je een goed kneedbaar geheel krijgt. Kneed er vier stevige gehaktballen van en leg deze op een snijplank, dek af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
De zoete aardappelfriet heeft het langst nodig, hier begin je dus mee. Stort de zoete aardappelfriet uit de mengkom met water in een vergiet en laat uitlekken. Ik kies ervoor om ze niet droog te deppen. Veeg de mengkom goed droog en doe de uitgelekte friet terug in de mengkom. Doe er ongeveer een eetlepel arachideolie bij en grof zeezout naar smaak bij. Voeg ook het paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder en de chilivlokken toe. Schep alles goed door elkaar en bak vervolgens de frietjes. Hieronder vind je de recepten voor zoete aardappelfriet uit de airfryer en zoete aardappelfriet uit de oven.
Zoete aardappelfriet uit de airfryer
Moet je de airfryer voorverwarmen zet deze dan op 120 graden. Stort de zoete aardappelfriet in de frituurmand van je airfryer en bak deze tien minuten op 120 graden. Haal ze er halverwege even uit en schud ze goed om. Haal na tien minuten de zoete aardappelfriet uit de airfryer en verhoog de temperatuur tot 180 graden. Bak nog zo'n 25 minuten en schud ze om de vijf minuten telkens even om. Als de friet mooi gekleurd en krokant is zijn ze klaar.
Zoete aardappelfriet uit de oven
Verwarm je oven voor op 220 graden. Zet twee bakplaten met bakpapier klaar en verdeel de zoete aardappelfriet hierover. Schuif beide bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de zoete aardappelfriet in 35 minuten donker en krokant. Schep om de tien minuten even om en verhoog de oventemperatuur tijdens de laatste vijf minuten naar 250 graden. Haal de friet uit de oven als deze mooi gekleurd is.
Als de zoete aardappelfriet in de airfryer of de oven staat bak je de gehaktballen. Smelt in een flinke hapjespan een klont boter en voeg een beetje olijfolie toe. Bak de gehaktballen rondom bruin op middelhoog vuur en zet hierna het vuur wat lager. Voeg een klein scheutje water toe en bak de gehaktballen met het deksel op de pan in 25 minuten op laag vuur gaar. Keer de gehaktballen regelmatig en voeg indien nodig nog wat vocht toe.
Zodra de gehaktballen staan te garen snijd je alle groenten. Verwijder de onderkant van de paksoi en snijd de harde steel in reepjes. Verwijder de onderkant van de prei en snijd de prei vervolgens in ringetjes. Verwijder de onderkant van de lenteuitjes en snijd vervolgens in ringetjes. Pel de rode ui en snijd in vier parten, snijd vervolgens in plakjes. Maak de bospeen schoon en snijd in plakjes. Snijd de bovenkant van de gele paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd in reepjes. Borstel tot slot de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes.
Verhit een flinke hapjespan of eventueel een wok op laag vuur en laat goed heet worden. Smelt een klont boter in de pan en voeg de olijfolie toe. Voeg de rode ui, paksoi en gele paprika toe en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de rest van de groenten toe en schep goed om. Stoof alles zo'n 10 tot 15 minuten op laag vuur en kruid met wat peper en zout. Eventueel kan je een deksel op de pan zetten.
Serveer de gestoofde groenten met de zoete aardappelfriet en een gehaktbal. Doe er eventueel wat mayonaise bij en je heerlijke maaltijd is klaar.