Groene asperges, courgette en paprika in teriyaki met Oosters gebakken zalm en noedels
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. noedels
- ca. 300 gr. zalmfilet
- 150 gr. taugé
- 100 gr. groene aspergetips
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 2 gele paprika's
- 1 rode ui
- 1 rode peper (optioneel)
- 2 tenen knoflook
- sojasaus
- 1/2 flesje woksaus teriyaki
- sesamzaadjes
- peper en zout
- wokolie
Bereidingswijze
Haal de zalm kort van tevoren uit de koelkast en dep droog met een keukenpapiertje. Verhit vast een koekenpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Breng in een ruime pan ook een flinke laag water aan de kook. Verwarm tenslotte je wok voor op laag vuur zodat ook deze goed heet wordt.
Snijd de uiteindes van de courgette en snijd de courgette vervolgens in blokje, bewaar voor zo. Verwijder de bovenkanten van de paprika's en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit, snijd vervolgens in reepjes. Pel de rode ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in partjes. Pel tot slot de teentjes knoflook en hak deze goed fijn.
Wil je een extra pittige maaltijd dan kan je ook een rode peper mee roerbakken. Rol de peper stevig tussen je handen en snijd de achterkant eraf, klop nu de zaadjes eruit die je net hebt los gerold. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en bak deze zo tegelijk mee met de knoflook en rode ui. Was goed je handen na het snijden van de peper.
Bereid de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Kruid tegelijk de zalm met wat peper en zout en verhit een klein scheutje wokolie in de hete koekenpan. Bak de zalm een minuutje op wat hoger vuur en draai het vuur dan lager. Laat de zalm zo vier minuten bakken en besprenkel de bovenkant intussen met wat sojasaus. Strooi er wat sesamzaadjes op en draai om als de zalm makkelijk loslaat van de bodem. Bak ook de andere kant nog zo'n vier minuten en sprenkel ook hier een scheut sojasaus en wat sesamzaad over.
Verhit intussen ook een scheutje wokolie in de wok en roerbak de groene aspergetips een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg nu de fijngesneden ui en de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee. Voeg ook de rest van de gesneden groenten toe en roerbak een paar minuten. Voeg tot slot de taugé toe en de teriyaki saus en roerbak nog een minuut op hoog vuur.
Schep de noedels op de borden en schep hier de roergebakken groenten overheen. Snijd de gebakken zalmmoot in vieren en verdeel over de borden. Strooi er nog wat sesamzaadjes overheen en serveer je wokmaaltijd met wat kroepoek. Breng eventueel op de borden nog wat verder smaak met wat sambal of ketjap.