Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade

Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade

Toen ik laatst zonder al teveel moeite iets lekkers op tafel wilde zetten koos ik voor deze hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade. Een erg makkelijk en eenvoudig maaltje dat eigenlijk altijd lekker is. Bovendien ben je zelf weinig tijd kwijt met het maken van dit lekkere gerecht.

De hamburgers maakte ik deze keer met ‘half om half’ gehakt, van varkensvlees en rundvlees dus. De hamburgers zijn dan net iets vetter. De wortelsalade maakte ik met mijn keukenmachine en was dus in een paar minuten gemaakt. De hamburgers en wortelsalade kan je prima maken terwijl de ovenfrietjes in de oven liggen.

Wil je deze lekkere hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade zelf eens maken dan vind je hieronder het makkelijke recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • ca. 400 gr. gehakt, half om half
  • 1 sjalotje
  • 1 ei
  • 2 el. tomatenketchup
  • scheutje sojasaus
  • paneermeel
  • peper en zout

Voor de wortelsalade:

  • 600 gr. bospeen
  • handje rozijnen
  • 2 el. mayonaise
  • scheutje azijn
  • scheutje olijfolie
  • verse basilicum
  • peper en zout

Voor de ovenfrietjes:

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • zonnebloemolie
  • bloem
  • grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en leg twee bakplaten met bakpapier klaar. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil en al in plakken van ongeveer een halve centimeter, snijd vervolgens in frietjes. Doe ze in een vergiet en spoel een tijdje af onder de koude kraan. Stort de frietjes op een schone keukenhanddoek en dep goed droog. Doe in een mengkom met een scheutje zonnebloemolie en een klein beetje bloem. Schep goed door elkaar en verdeel over de bakplaten, zorg dat ze niet over elkaar liggen. Bak de frietjes 25 tot 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn, hussel halverwege door elkaar.

Voor de hamburgers doe je het gehakt in een mengkom. Pel het sjalotje en hak deze zo fijn mogelijk, doe bij het gehakt. Doe er de tomatenketchup, een scheutje sojasaus en wat peper en zout bij en strooi er flink wat paneermeel bij. Kneed het gehakt tot het stevig aanvoelt, doe er eventueel wat meer paneermeel door. Maak nu vier ballen van het gehakt en druk goed plat met je handen of met een hamburgerpers. Leg het gehakt op een snijplank en doe nog zo'n tien minuten in je koelkast.

Schraap intussen de bospeen schoon en verwijder de onderkant en het loof. Snijd de bospeen in stukken van zo'n vijf centimeter en rasp met je keukenmachine tot sliertjes. Heb je geen keukenmachine met rasp dan kan je een gewone keukenrasp gebruiken, je bent dan alleen wat langer bezig. Doe de geraspte worteltjes in een slakom en doe er de rest van de ingrediënten voor de wortelsalade bij. Schep alles goed door elkaar en bewaar voor zo.

Verhit een grillpan of koekenpan op laag vuur tot deze goed heet is. Vet in met een klein beetje olie en schroei de hamburgers aan beide kanten dicht op hoog vuur. Zet het vuur wat lager en bak de hamburgers in ongeveer 15 minuten gaar, keer tussendoor af en toe om.

Haal de ovenfrietjes uit de oven en doe in een flinke bak die je hebt bekleed met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak grof zeezout over en schud even om. Serveer de hamburgers en schep hier de ovenfrietjes en wortelsalade bij. Doe er een lekkere schep mayonaise bij en je hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade zijn klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'
Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'
Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'
Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'
Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'
Afbeelding bij 'Hamburgers met ovenfrietjes en wortelsalade'