Hartige pannenkoek met kipsaté, taugé, komkommer en pindasaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. kippendijfilet
- 100 gr. taugé
- 1/2 komkommer
- 250 gr. pindasaus*
- gebakken uitjes
- kroepoek
Voor de marinade:
- 1 el. arachideolie
- 1 el. ketjap manis
- 1 el. donkere basterdsuiker
- 1 tl. sambal
- 1 sjalotje
- 2 tenen knoflook
- 1 cm. verse gember
- 1 tl. sesamzaad
Voor de pannenkoeken:
- 125 gr. bloem
- 250 ml. melk
- 1 ei
- snufje zout
- klein scheutje olie (bv. olijfolie of arachideolie)
- boter om te bakken
Ook nodig:
- 8 satéprikkers
- 4 kleine kommetjes
* Ik gebruikte deze keer kant en klare pindasaus, maak je het liever zelf dan vind je hier mijn recept voor pindasaus.
Bereidingswijze
Het is het lekkerst als je de kip een tijdje laat marineren, zo kunnen de smaken er het best intrekken. Doe voor de marinade de arachideolie, ketjap manis, donkere basterdsuiker en sambal in een hoge en liefst smalle kom. Pel de sjalot en snijd in stukjes, voeg toe. Pel de teentjes knoflook en snijd in plakjes, voeg toe. Snijd de schil van de gember en snijd in plakjes, voeg toe. Pureer alles met een staafmixer tot een dunne en gladde substantie en schep in een mengkom. Roer er de sesamzaadjes doorheen.
Snijd de kippendij in mooie blokjes (ter grootte van stukjes saté) en doe in de mengkom bij de marinade. Schep alles goed door elkaar en zet de mengkom een uurtje in de koelkast. Zet alvast acht satéstokjes in een maatbeker met water zodat ze goed vochtig worden. Dit voorkomt dat de satéstokjes gaan branden als je ze later op de grillpan legt.
Breng in een pannetje een laag water aan de kook en blancheer de taugé hierin. Dit doe je door de taugé kort onder te dompelen in het kokende water en daarna in een vergiet af te spoelen onder de koude kraan. Laat de taugé hierna goed uitlekken en bewaar voor zo. Blancheren is belangrijk omdat in taugé schadelijke bacteriën kunnen voorkomen. Door te blancheren dood je deze en kan je de taugé veilig eten.
Maak het pannenkoekenbeslag door de bloem in een mengkom te doen en hier de helft van de melk bij te schenken. Meng alles goed door elkaar met een garde of handmixer tot je een glad mengsel hebt. Breek het ei boven de mengkom en meng door het beslag. Voeg nu een snufje zout en de rest van de melk toe en meng alles goed door elkaar. Laat het beslag zo'n tien minuten rusten op je aanrecht.
Verwarm de koekenpan en de grillpan vast voor op laag vuur zodat deze goed heet worden. Prik de gemarineerde stukjes kip op de satéprikkers en bak deze ongeveer acht minuten op je hete grillpan, keer regelmatig om. Heb je geen grillpan dan kan je de kipsaté ook in de oven bereiden. Verwarm je oven dan voor op 200 graden en bak de kipsaté zo'n 15 tot 20 minuten. Bereid alvast de pindasaus zoals aangegeven op de verpakking.
Bak intussen ook de pannenkoeken door per pannenkoek een klontje boter te smelten in de koekenpan. Schep er een flinke soeplepel beslag in en kantel de pan voorzichtig zodat het beslag gelijkmatig over de bodem loopt. Bak tot de onderkant lichtbruin is en de bovenkant net is gestold, keer om en bak de andere kant. Herhaal voor de andere pannenkoeken en houd ze warm tussen twee borden.
Snijd een stukje komkommer in dunne plakjes. Leg de pannenkoeken op de borden en leg hier per pannenkoek twee stokjes kipsaté op. Verdeel wat van de geblancheerde taugé en plakjes komkommer over de pannenkoeken. Leg op iedere pannenkoek wat kroepoek en een klein kommetje pindasaus. Strooi wat gebakken uitjes over de stokjes kipsaté en de pindasaus en je hartige pannenkoek met kipsaté, taugé, komkommer en pindasaus is klaar.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 818 kcal.
- Vetten 44 gr.
- Waarvan verzadigd 17 gr.
- Koolhydraten 52 gr.
- Waarvan suikers 25 gr.
- Vezels 3 gr.
- Eiwitten 49 gr.
- Zout 2.2 gr.
- Natrium 880 mg.