Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. bloem
- 450 ml. melk
- 2 eieren
- snufje zout
- boter om te bakken
Per hartige pannenkoek:
- 2 plakken ham
- 1 ei
- handje geraspte kaas
- peper en zout
Ik maak altijd wat meer beslag, de hoeveelheid in dit recept is genoeg voor acht flinke pannenkoeken. Bak het beslag gewoon op en bewaar de overgebleven pannenkoeken lekker voor de volgende dag. Kort opwarmen in een droge koekenpan en je hebt een snelle lunch.
Bereidingswijze
Doe voor het beslag de bloem in een mengkom en voeg de helft van de melk toe. Mix met een garde of handmixer goed door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Breek beide eieren boven de mengkom en roer goed door elkaar. Voeg de rest van de melk en een snufje zout toe en roer tot je een mooi egaal beslag hebt. Laat de mengkom kort staan en verwarm vast een flinke koekenpan op het vuur. Verwarm ook de oven vast voor op 160 graden om zo de hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas te bereiden.
Smelt per pannenkoek een beetje boter in de koekenpan en schep er een flinke soeplepel beslag in. Kantel de koekenpan rustig alle kanten op zodat het beslag zich goed verspreid over de bodem en bak de onderkant van de pannenkoek lichtbruin. Draai de pannenkoek met een spatel en bak ook de andere kant mooi bruin. Bewaar de pannenkoek tussen twee borden om warm te houden. Herhaal voor de rest van de pannenkoeken.
Als alle pannenkoeken gebakken zijn kan je er hartige pannenkoeken van maken. Je kan dit trouwens ook meteen doen als de eerste twee (of vier, afhankelijk van je oven) pannenkoeken klaar zijn. Leg één of twee bakplaten klaar en bedek deze met bakpapier. Leg per pannenkoek twee plakken beenham in het midden van de pannenkoek, leg de pannenkoek op de bakplaat.
Klap de zijkanten van de pannenkoeken een klein stukje dicht zodat zich een vierkant vormt. Breek hier voorzichtig een ei boven en probeer de dooier heel te houden, de dichtgeklapte randen zorgen ervoor dat het ei niet van de pannenkoek afloopt. Rasp nu wat kaas boven de pannenkoek en schuif de pannenkoek opzij, herhaal dit voor de tweede pannenkoek.
Als je een gewone maat bakplaat hebt kunnen er twee dichtgeklapte pannenkoeken naast elkaar liggen. Heb je twee bakplaten dan kan je dus vier hartige pannenkoeken tegelijk bereiden. Schuif de pannenkoeken nu 15 minuten in je voorverwarmde oven en bak tot het ei mooi wit is en de dooier nog een beetje zacht. Hak eventueel wat peterselie fijn en strooi over de pannenkoek. Kruid met wat peper en zout en je hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas zijn klaar.