Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas

Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas

Ik ben dol op pannenkoeken, net als onze lieve zoon van zeven. We eten ze dan ook regelmatig thuis of in een pannenkoekenrestaurant. Deze hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas zette ik deze week voor het eerst op tafel en ze waren echt heerlijk.

Ik zag het idee op Pinterest voorbij komen maar kan de link niet meer terugvinden. En hoewel ik in een pannenkoekenrestaurant bijna altijd een hartige pannenkoek bestel maak ik ze thuis eigenlijk nooit. Het werd dus de hoogste tijd om zelf eens een hartige pannenkoek te bakken. Toen ik deze hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas zag was de keuze snel gemaakt. Deze heerlijke pannenkoeken zijn erg makkelijk te maken, ze moeten na het bakken alleen nog 15 minuten in de oven.

Voor je pannenkoeken gebruik je natuurlijk zelfgemaakt pannenkoekenbeslag. Thuis bak ik mijn pannenkoeken tegenwoordig in een plaatstalen koekenpan van de Buyer, een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Deze anti-aanbaklaag brand je er zelf in met wat olie waarna je koekenpan echt superlang mee gaat. Hier kan je mijn artikel over de beste pannenkoekenpan teruglezen waar ik daar wat verder op in ga. Hieronder vind je het lekkere recept voor deze hartige pannenkoeken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 200 gr. bloem
  • 450 ml. melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter om te bakken

Per hartige pannenkoek:

  • 2 plakken ham
  • 1 ei
  • handje geraspte kaas
  • peper en zout

Ik maak altijd wat meer beslag, de hoeveelheid in dit recept is genoeg voor acht flinke pannenkoeken. Bak het beslag gewoon op en bewaar de overgebleven pannenkoeken lekker voor de volgende dag. Kort opwarmen in een droge koekenpan en je hebt een snelle lunch.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Doe voor het beslag de bloem in een mengkom en voeg de helft van de melk toe. Mix met een garde of handmixer goed door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Breek beide eieren boven de mengkom en roer goed door elkaar. Voeg de rest van de melk en een snufje zout toe en roer tot je een mooi egaal beslag hebt. Laat de mengkom kort staan en verwarm vast een flinke koekenpan op het vuur. Verwarm ook de oven vast voor op 160 graden om zo de hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas te bereiden.

Smelt per pannenkoek een beetje boter in de koekenpan en schep er een flinke soeplepel beslag in. Kantel de koekenpan rustig alle kanten op zodat het beslag zich goed verspreid over de bodem en bak de onderkant van de pannenkoek lichtbruin. Draai de pannenkoek met een spatel en bak ook de andere kant mooi bruin. Bewaar de pannenkoek tussen twee borden om warm te houden. Herhaal voor de rest van de pannenkoeken.

Als alle pannenkoeken gebakken zijn kan je er hartige pannenkoeken van maken. Je kan dit trouwens ook meteen doen als de eerste twee (of vier, afhankelijk van je oven) pannenkoeken klaar zijn. Leg één of twee bakplaten klaar en bedek deze met bakpapier. Leg per pannenkoek twee plakken beenham in het midden van de pannenkoek, leg de pannenkoek op de bakplaat.

Klap de zijkanten van de pannenkoeken een klein stukje dicht zodat zich een vierkant vormt. Breek hier voorzichtig een ei boven en probeer de dooier heel te houden, de dichtgeklapte randen zorgen ervoor dat het ei niet van de pannenkoek afloopt. Rasp nu wat kaas boven de pannenkoek en schuif de pannenkoek opzij, herhaal dit voor de tweede pannenkoek.

Als je een gewone maat bakplaat hebt kunnen er twee dichtgeklapte pannenkoeken naast elkaar liggen. Heb je twee bakplaten dan kan je dus vier hartige pannenkoeken tegelijk bereiden. Schuif de pannenkoeken nu 15 minuten in je voorverwarmde oven en bak tot het ei mooi wit is en de dooier nog een beetje zacht. Hak eventueel wat peterselie fijn en strooi over de pannenkoek. Kruid met wat peper en zout en je hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas zijn klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas'
Afbeelding bij 'Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas'
Afbeelding bij 'Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas'
Afbeelding bij 'Hartige pannenkoeken met ham, spiegelei en kaas'