Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm

Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm

Pannenkoeken staan bij ons regelmatig op het menu, gezellig bij een van onze favoriete pannenkoekenrestaurants of thuis uit eigen keuken. Zoonlief eet ze het liefst half-half met poedersuiker en stroop, wij houden zelf meer van de wat gevuldere exemplaren.

Deze hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm zijn heerlijk als avondeten, en afgekoeld en in kleine stukjes ook nog eens erg leuk als borrelhapje. Het pannenkoekbeslag maak ik natuurlijk zelf maar je kan ook gewoon de bekende pakken van Koopmans gebruiken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml. melk
  • snufje zout
  • boter om te bakken

Vulling

  • roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 200 gr. gerookte zalm (plakjes of snippers)
  • 400 gr. bladspinazie (liefst vers, diepvries kan ook)
  • 2 hardgekookte eieren
  • 50 gr. pijnboompitjes

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg een snufje zout en de helft van de melk toe, roer met een garde of handmixer tot de klontjes zijn verdwenen. Breek de twee eieren en meng deze door het beslag, voer al roerend de rest van de melk toe tot je een mooi glad beslag hebt.

Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent, dus een klontje boter in een pan op middelhoog vuur laten smelten en met een opscheplepel het beslag voor iedere pannenkoek in de pan gieten. Aan beide zijden bakken en warm houden tussen twee borden, eventueel bovenop een pannetje kokend water.

Roerbak de spinazie in een grote pan of wok tot deze helemaal geslonken is, doe de spinazie hierna in een vergiet om helemaal uit te laten lekken. Zet er eventueel een bord op en druk deze aan om het laatste vocht er uit te persen. Het uitlekken kan je het best doen in de wasbak van je aanrecht, er komt namelijk erg veel vocht vrij.

Bak in een koekenpan de pijnboompitjes even kort aan tot ze beginnen te kleuren, haal de pan daarna van het vuur af en laat de pijnboompitjes even afkoelen op een bordje. Pel intussen de eieren en snijd deze in plakjes. Besmeer de pannenkoeken eerst met roomkaas en beleg dan met wat spinazie, leg daarop de plakjes zalm of zalmsnippers en daar weer op een paar plakjes ei. Strooi er tenslotte wat pijnboompitjes op en klap de pannenkoek dubbel en daarna nog eens dubbel of rol deze op.

Je hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm zijn nu klaar om te eten, zowel nog warm als koud smaken ze heerlijk. Voor toch een klein beetje zoetigheid kan je er wat stroop overheen doen maar dit is eigenlijk niet nodig. Als je de opgerolde pannenkoeken af laat koelen, in kleine stukjes snijd en er een tapasprikkertje in doet heb je trouwens een superlekker borrelhapje.

Vegetarische variant

Wil je deze hartige pannenkoek liever zonder de zalm eten? Vervang de zalm dan door stukjes feta en je hebt een heerlijke vegetarische variant van deze hartige pannenkoeken. Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm'