Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus

Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus

Ik maakte laatst een Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus. Gebaseerd op het bekende gerecht van Maggi. Alleen dan zonder pakjes en zakjes. Die heb je namelijk helemaal niet nodig om dit lekkere maaltje te maken.

Er zijn op internet verschillende varianten te vinden. Zelf maak ik het altijd op deze manier. Lekker met gekookte krieltjes. Helemaal als je ze nog even aanbakt met wat roomboter en grof zeezout. De worteltjes zitten er normaal niet bij. Maar dat vind ik zelf een lekkere toevoeging. Het recept vind je hieronder, en hier vind je nog meer lekkere pannetjes.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. hamlappen
  • 500 gr. krieltjes
  • 400 gr. sperziebonen
  • 400 gr. bospeen
  • 1 ui
  • bloem
  • paprikapoeder
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • 50 gr. roomboter + wat extra

Voor de jachtsaus

  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 gr.
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 el. zoete chilisaus
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1/2 tl. cayennepeper
  • 1 blaadje laurier
  • tijm, gedroogd of vers

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden. Snijd de hamlappen met een scherp mes in gelijke blokjes. Ongeveer ter grootte van een dobbelsteen. Doe de blokjes hamlap in een mengkom. Voeg hier een wat bloem en peper en zout aan toe. Schep even goed door elkaar zodat de hamlappen goed zijn bedekt.

Bereid het Hollands pannetje

Smelt nu de roomboter in de hapjespan. Voeg de hamlappen toe en bak deze rondom aan. Pel in de tussentijd de ui en halveer deze. Vervolgens snijd je de ui in dunne halve ringetjes. Voeg toe aan de pan en bak kort mee met de hamlapjes. Maak intussen de sperziebonen schoon en breek doormidden. Maak ook de bospeen schoon en snijd deze in kleine stukjes.

Voeg nu alle ingrediënten voor de jachtsaus toe aan de hapjespan. Het bouillonblokje verkruimel je er boven, doe deze er dus niet zin zijn geheel bij. Schep alles goed door elkaar en voeg dan wat kokend water toe. De stukjes vlees moeten net onder komen te staan. Schep nogmaals om en voeg de sperziebonen en worteltjes toe. Breng voorzichtig aan de kook en draai het vuur lager, het moet net blijven pruttelen. Zet een deksel op de pan en laat 25 minuten staan.

Kook en bak de krieltjes

Breng in een pan een flinke laag water aan de kook. Kook de krieltjes met schil en al in 15 minuten gaar. Giet ze af en laat droog stomen van het vuur af. Als het jachtpannetje bijna klaar is zet je een tweede hapjespan of koekenpan op het vuur. Smelt hier wat roomboter in en voeg de krieltjes toe. Strooi er wat paprikapoeder en grof zeezout over en bak nog een paar minuten op middelhoog vuur.

Kijk intussen hoe het met je jachtpannetje gaat. Als het goed is zal de saus wat zijn ingedikt. Is dit niet het geval dan zet je het vuur wat hoger. Laat het deksel van de pan. Schep de krieltjes op de borden. Verdeel hier het Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'
Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'
Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'
Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'
Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'
Afbeelding bij 'Hollands pannetje met sperziebonen, worteltjes, hamlappen en jachtsaus'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 435 kcal.
  • Vetten 13 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 43 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 29 gr.
  • Zout 1.9 gr.
  • Natrium 760 mg.