
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. extra belegen boerenkaas, geraspt
- 300 gr. jonge boerenkaas, geraspt
- 1 flesje blond bier, bv. Grimbergen (33 cl)
- 2 teentjes knoflook
- nootmuskaat
- peper
- citroensap
- maizena
Om te dopen: kies wat je lekker vindt. Stukjes stokbrood, rauwkost, voorgekookte spruitjes, ananas en knakworstjes zijn slechts een paar voorbeelden.
Bereidingswijze
Als je stukken kaas gebruikt rasp je deze van tevoren. Dit kan makkelijk met een keukenmachine met raspschijf. Of gebruik een gewone keukenrasp. Haal je de kaas bij een kaaswinkel? Dan kunnen ze deze daar vast voor je raspen. Meng beide kazen goed door elkaar in een grote mengkom.
Kaasfondue maken
Zet een caquelon of andere voor kaasfondue geschikte pan op laag vuur. Zorg ervoor dat de pan goed warm wordt. Giet er vervolgens het flesje blond bier in leeg. Pel de teentjes knoflook en snijd in stukken, doe in de pan. Breng nu het bier voorzichtig aan de kook. Zodra het bier kookt haal je de knoflook uit de pan. Dit gaat het makkelijkst met een schuimspaan.
Voeg nu steeds een handje geraspte kaas toe. Roer alles goed om. Zodra de kaas begint te smelten voeg je weer een handje toe. Herhaal dit tot alle kaas is gesmolten. Blijf tussendoor steeds roeren. Doe er vervolgens naar smaak nootmuskaat en peper bij. Voeg ook een klein scheutje citroensap toe en roer goed om.
Kaasfondue dikker maken
De kaasfondue is nu nog erg dun. Deze ga je nu indikken met een papje van maizena. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de gebruikte kaas. Begin met een eetlepel maizena, deze los je op in een eetlepel water. Giet het papje bij de kaasfondue en roer goed om. Als de kaasfondue nog dikker moet herhaal je dit.
Zelf moest ik dit twee keer doen tot de kaasfondue de gewenste dikte had. Zorg ervoor dat je het papje beetje bij beetje toevoegt. Anders heb je kans dat je kaasfondue te dik wordt. Bereid tussendoor de andere ingrediënten om straks mee te dopen.
Serveren
Zet de kaasfondue op een rechaud op tafel. Zo blijft deze warm en vloeibaar. Zet de bakjes met alles om te dopen erom heen. Leg naast ieder bord een prikker en begin met dopen. Degene die als eerste een stukje brood verliest in de pan moet afwassen!
Recepten in je mail









Voedingswaarden per persoon
- Energie 585 kcal.
- Vetten 40 gr.
- Waarvan verzadigd 26 gr.
- Koolhydraten 3 gr.
- Waarvan suikers 0 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 39 gr.
- Zout 2.8 gr.
- Natrium 1120 mg.