Kip madras met sperziebonen en rijst

Kip madras met sperziebonen en rijst

Je kent kip madras vast wel van het bekende pakje van Knorr. Maar wist je dat kip madras ook zonder dat pakje makkelijk te maken is? Met dit recept voor kip madras met sperziebonen en rijst zet je het zelf zo op tafel en het smaakt echt heerlijk.

De basis voor mijn kip madras zijn de kruiden kerrie en kurkuma, zelf deed ik er ook nog djintan en paprikapoeder bij. De romige saus bereidde ik met crème fraiche en een scheutje yoghurt. Het lekkere recept voor kip madras vind je hieronder, zeker eens proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. kippendij of kipfilet
  • 300 gr. rijst, bv. zilvervliesrijst
  • 350 gr. sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 friszoete appel, bv. Elstar
  • verse gember, ca. 2 cm.
  • 125 gr. crème fraiche
  • scheutje volle yoghurt
  • 2 tl. kurkuma
  • 1 1/2 tl. kerriepoeder
  • 1/2 tl. paprikapoeder*
  • 1/2 tl. djintan*
  • peper en zout
  • olijfolie

* Heb je geen djintan dan kan je deze en het paprikapoeder weglaten, gebruik in dat geval twee theelepels kerriepoeder.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een wok op laag vuur en laat deze door en door warm worden. Zet ook twee pannen water op het vuur en breng aan de kook. Een pan met een laagje water voor de sperziebonen en een pan met een flinke laag water voor de rijst.

Maak de sperziebonen schoon en halveer deze, spoel even af onder de kraan en laat uitlekken voor zo. Snijd de kippendij of kipfilet in blokjes en zet klaar voor zo. Pel de ui en snipper deze goed fijn. Pel ook de tenen knoflook en hak zo fijn mogelijk. Snijd de schil van een stukje gember en snijd vervolgens ook zo fijn mogelijk.

Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de gesneden ui, knoflook en gember een paar minuten op hoog vuur. Voeg de blokjes kip toe en kruid direct met de kurkuma, kerrie, djintan en paprikapoeder. Voeg wat peper en zout toe en roerbak alles zo'n vijf minuten op hoog vuur.

Kook intussen de sperziebonen zo'n tien minuten en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet beiden af en houd warm in de pan met het deksel erop, schep de rijst af en toe even om.

Terwijl de rijst en de sperziebonen koken en de kip in de wok ligt snijd je de paprika's. Verwijder de bovenkanten en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit, snijd beide paprika's vervolgens in kleine blokjes. Voeg toe aan de wok en roerbak vijf minuten mee.

Schep de crème fraiche in de wok en roer alles onder middelhoog vuur door elkaar. Snij intussen de tomaten in blokjes en voeg ook deze toe aan de wok. Roerbak een minuutje mee en voeg daarna een scheut volle yoghurt toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Zelf gebruikte ik ongeveer 50 ml. yoghurt, precies genoeg.

Schil eventueel de appelen snijd in kleine blokjes, zelf gebruikte ik gewoon een appel mét schil. Voeg de appel toe aan de kip madres en roerbak nog één minuutje mee.

Serveer de rijst op de borden, schep de sperziebonen ernaast en schep er als laatste het mengsel uit de wok bij. Je kip madras met sperziebonen en rijst is klaar, eet smakelijk

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'
Afbeelding bij 'Kip madras met sperziebonen en rijst'