Kip tandoori met sperziebonen, champignons, paprika en rijst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. basmatirijst
- 350 gr. kippendijfilet
- 500 gr. sperziebonen
- 250 gr. champignons
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 200 gr. crème fraiche
- olijfolie
- peper en zout
Voor de marinade:
- 2 tenen knoflook
- 2 cm. verse gember
- 1/2 citroen
- 2 el. Griekse yoghurt
- 1 el. paprikapoeder
- 1 el. kerrie
- 2 tl. kurkuma
- 1 tl. ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 tl. djinten (gemalen komijnzaad)
- 1/2 tl. kaneel
- chilivlokken
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze
Voor een lekkere kip tandoori is het belangrijk dat je de kip lang laat marineren in de kruiden. Het meeste werk hiervoor ben je eigenlijk kwijt met het klaarzetten van alle potjes kruiden. Zorg er dus voor dat je deze onder handbereik hebt, dat werkt wel zo makkelijk.
Pak een mengkom voor de marinade en doe hier een flinke scheut olijfolie en de Griekse yoghurt in. Snijd de citroen doormidden en knijp een halve citroen uit boven de mengkom, pas op dat er geen pitjes in vallen. Snijd de schil van ongeveer twee centimeter verse gember en rasp de gember boven de kom. Pel de teentjes knoflook en rasp ook deze fijn boven de kom. Voeg alle kruiden toe zoals staan aangegeven bij de marinade waarbij je chilivlokken en zout naar eigen smaak toevoegt. Chilivlokken zijn erg pittig, zelf gebruikte ik maar een klein snufje. Voor het zout draaide ik de molen ongeveer drie keer om, een flinke snuf dus.
Roer alles goed door elkaar en snijd de kippendijfilet in kleine blokjes. Voeg toe aan de marinade en roer goed door elkaar tot de kip aan alle kanten is bedekt. Dek de mengkom nu af met vershoudfolie en zet deze minimaal twee uur in de koelkast. Heb je weinig tijd dan kan het ook zonder het lange marineren maar zo wordt je kip tandoori nog lekkerder.
Maak de sperziebonen schoon en snijd in stukjes, kook de sperziebonen zeven minuten voor en giet af. Doe in een vergiet en spoel af onder koud water tot ze niet meer warm zijn, laat uitlekken voor zo. Zet in de tussentijd een wokpan op laag vuur en laat deze door en door warm worden. Zet ook alvast een flinke pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur voor de rijst. Kook de basmatirijst in 25 minuten gaar (of volgens de tijd die is aangegeven op de verpakking) en giet af, laat de rijst nog zo'n vijf minuten droogstomen en roer af en toe even door met een vork.
Als de rijst opstaat kan je de rest van de groenten snijden. Snijd de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de rode paprika in reepjes en bewaar voor zo. Pel de uien en snijd deze doormidden, snijd beide helften vervolgens in dunne plakjes. Borstel de champignons schoon en snijd iedere champignon in vier parten, kleinere champignons kan je eventueel halveren.
Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de rode paprika en gesneden ui een paar minuten op hoog vuur. Schep nu de gemarineerde kip met de marinade in de wok en roerbak ongeveer tien minuten op hoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen zodat de kip niet aan kan branden. Voeg na tien minuten de champignons toe en bak deze nog zo'n vijf minuten mee. Doe er de gesneden en voorgekookte sperziebonen bij en schep de crème fraiche in de wok. Roerbak tot de crème fraiche mooi is opgenomen in de saus en de sperziebonen verhit zijn.
Serveer de rijst op de borden en schep hier de kip tandoori met de sperziebonen, rode paprika en champignons overheen of naast. Je zelfgemaakte en overheerlijke kip tandoori is klaar, eet smakelijk!