Kiprollade met romige aardappelpuree en gebakken champignons
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 750 gr. champignons
- 4 kipfilets
- 100 gr. bladspinazie
- 35 gram walnoten
- 35 gr. Parmezaanse kaas
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- klontje roomboter
- 1 el. bloem
- 1 blokje kipbouillon
- scheutje kookroom of slagroom
- 200 ml. water
- peper en zout
- verse bieslook
- olijfolie
Nodig:
- rolladetouw
Bereidingswijze
De kiprollade vul je met een spinaziepesto, deze maak je dan ook als eerste. Zet alvast een pan met water op het vuur en breng aan de kook, hier kook je zo de aardappels in.
Verhit een hapjespan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Pel de sjalotjes en teentjes knoflook en snijd beide fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de sjalotjes en knoflook kort aan. Doe er de bladspinazie bij en laat deze slinken. Hak de walnoten vast grof en snijd de Parmezaanse kaas in stukjes.
Je kan de spinaziepesto maken met een keukenmachine of staafmixer. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mengkom en maal tot een enigzins glad mengsel. Kruid naar smaak met peper en zout en houd apart voor zo. Schil alvast de aardappels en snijd in gelijke stukken, zet klaar voor zo.
Haal de kipfilets uit de koelkast en leg iedere kipfilet tussen twee stukjes huishoudfolie. Sla de kipfilets plat met een vleeshamer of gebruik hier een deegroller voor. De kipfilets mogen ongeveer een halve centimeter dik zijn. Smeer iedere kipfilet in met de spinaziepesto en houd een stukje aan de randen vrij.
Rol nu de kipfilets strak op en bind in het midden vast met een stukje rolladetouw. Er is een speciale rolladeknoop maar ik gebruikte een gewone huis, tuin en keukenknoop. Zorg dat het touw niet te los en niet te strak zit, er mag geen speling zijn maar het touw mag ook niet in het vlees snijden.
Knoop nu ook een stukje touw links en rechts van het midden, je hebt nu drie stukjes geknoopt. Bind vervolgens een stukje touw om de lengte, draai een kwartslag en herhaal. Bind tot slot weer twee stukjes touw tussen de eerste drie stukjes en je kiprollade is klaar. Herhaal voor de overige kipfilets. Rol de rollades in wat huishoudfolie en bewaar nog kort in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar. Warm de eerder gebruikte hapjespan weer op en verwarm hier een beetje olijfolie in. Kruid de rollades met peper en zout en bak de kiprollades aan alle kanten dicht, leg daarna in de ovenschaal. Maak de hapjespan nog niet schoon. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook intussen de aardappels gaar en giet deze af. Laat de aardappels kort droogstomen en knijp er vervolgens een luchtige puree van met een pureeknijper. Heb je deze niet dan kan je een aardappelstamper gebruiken. Roer er wat room doorheen en kruid met peper en zout, houd warm voor zo. Lekker is het om ook wat verse bieslook fijn te hakken en door de puree te roeren.
Terwijl de aardappels staan te koken en de kip in de oven staat maak je alvast de jus. Smelt een klontje roomboter in de hapjespan en roer hier de bloem doorheen. Verkruimel het bouillonblokje erboven en giet er ongeveer 200 ml. water in. Kook de saus in tot deze de gewenste dikte heeft en houd warm voor zo.
Snijd tot slot de champignons in plakjes. Dit gaat het snelst met een eiersnijder. Bak de champignons in een klein beetje olijfolie tot ze donker beginnen te kleuren, breng op smaak met peper en zout. Dit kan je doen in een koekenpan of gebruik de hapjespan, giet de saus dan even in een ander pannetje.
Als de kiprollade gaar is haal je deze uit de oven, knip de touwtjes eraf. Serveer de aardappelpuree op de borden en schep hier wat van de jus overheen. Strooi er de gebakken champignons naast en leg op ieder bord een stukje kiprollade.