Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. kippendijfilet
- 400 gr. snijbonen
- 250 gr. champignons
- 1 rode paprika
- wokolie
Voor de marinade:
- 3 el. sojasaus
- 1 el. sesamolie
- 1 el. ketjap manis
- 3 tenen knoflook
- 2 sjalotjes
- 2 el. donkere basterdsuiker
- 1/2 tl. gemberpoeder (of 2 cm. verse gember, geraspt)
- 1/2 tl. citroengraspoeder (of 1/2 stengel sereh, gepureerd)
- 1/2 tl. kurkuma
- 1 tl. sesamzaad
- 1 citroen
Voor de pindasaus:
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 1 el. arachideolie
- 1/2 tl. citroengraspoeder (of 1/2 stengel sereh, gepureerd)
- 120 ml. volle melk
- 2 el. donkere basterdsuiker
- 2 el. ketjap manis
- 3 el. pindakaas
- 1 tl. sambal oelek
Bereidingswijze
De kipsaté smaakt het lekkerst als je deze minimaal drie uur laat marineren, liefst nog langer.
Je kan de marinade maken met een vijzel of staafmixer, ik koos voor het laatste want gemak dient de mens. Pel de sjalotjes en snij in kleinere stukken, doe in een mengbakje. Pel de knoflook, snijd wat fijner en doe bij de sjalotjes. Doe de sojasaus, ketjap manis en de sesamolie er nu bij en pureer alles met een staafmixer.
Doe nu de kruiden, de suiker en het sesamzaad erbij en rasp de schil van de citroen erboven. Halveer de citroen en knijp één helft uit boven je bakje. Meng alles goed door elkaar en zet klaar voor zo. Gebruik je een vijzel maal dan eerst de sjalotjes en knoflook fijn, volg dan de rest van de stappen hiervoor.
Dep de kippendij droog en snijd met een vleesmes in mooie blokjes van zo'n twee tot drie centimeter. Doe de blokjes kippendij in een flinke platte schaal en giet hier de marinade over. Schep alles goed door elkaar, dek af met vershoudfolie en zet minimaal drie uur in de koelkast.
Zet een half uurtje voor je de kipsaté gaat bereiden tien satéstokjes in een bak water. Het water trekt er dan goed in waardoor de stokjes niet verbranden in de oven. Verwarm je oven nu voor op 200 graden en rijg de stukjes kippendij op de satéstokjes. Zet een bakplaat of flinke ovenschaal klaar die je bedekt met bakpapier en leg hier de stokjes kipsaté op. Laat staan voor zo.
Maak intussen de snijbonen schoon, verwijder beide uiteinden en snijd in ruitjes. Kook de snijbonen zes minuten en spoel direct af in een vergiet met koud water. Vul de pan met koud water en laat de snijbonen hier verder in afkoelen, laat daarna uitlekken en bewaar voor zo.
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat kort droogstomen. De stokjes kipsaté dien je ongeveer 20 minuten te bakken in je voorverwarmde oven. Schuif de bakplaat met kipsaté er zo in dat deze tegelijkertijd klaar is met de rijst. Verhit ook vast een wok én een steelpan op laag vuur.
Begin terwijl de rijst en kipsaté opstaat met de pindasaus. Pel en snipper het sjalotje en hak de knoflook goed fijn, bak kort aan in een steelpannetje in de arachideolie. Doe er de rest van de ingrediënten voor de pindasaus bij en verhit tot de saus begint in te dikken, roer tussendoor regelmatig door.
Snijd de champignons in plakjes en de rode paprika in reepjes. Verhit een scheut wokolie in de voorverwarmde wok en roerbak de paprika, champignons en uitgelekte snijbonen in vijf minuten op hoog vuur. Serveer de rijst met de roergebakken groenten en de stokjes kipsaté, schep er wat van de zelfgemaakte pindasaus bij.