Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus

Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus

Een waarschuwing vooraf, laat je vooral niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Deze kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus is het namelijk meer dan waard. En kruiden kan je sowieso niet genoeg in huis hebben volgens mij.

Je maakt dit heerlijke gerecht in drie stappen. Je begint met het maken van de marinade, het vlees moet namelijk minimaal drie uur marineren. Als je de tijd hebt is een etmaal trouwens nog beter. Daarna bereid je de kipsaté en wokgroenten en tot slot de zelfgemaakte pindasaus.

De kruiden die ik heb gebruikt kan je allemaal gewoon in de supermarkt kopen. Behalve voor dit gerecht kan je ze als smaakmaker voor heel veel andere gerechten gebruiken. Hieronder vind je het recept dat ondanks de ingrediëntenlijst heel makkelijk is te maken. De zelfgemaakte pindasaus is gebaseerd op een recept van 24Kitchen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 600 gr. kippendijfilet
  • 400 gr. snijbonen
  • 250 gr. champignons
  • 1 rode paprika
  • wokolie

Voor de marinade:

  • 3 el. sojasaus
  • 1 el. sesamolie
  • 1 el. ketjap manis
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 2 el. donkere basterdsuiker
  • 1/2 tl. gemberpoeder (of 2 cm. verse gember, geraspt)
  • 1/2 tl. citroengraspoeder (of 1/2 stengel sereh, gepureerd)
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1 tl. sesamzaad
  • 1 citroen

Voor de pindasaus:

  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 1 el. arachideolie
  • 1/2 tl. citroengraspoeder (of 1/2 stengel sereh, gepureerd)
  • 120 ml. volle melk
  • 2 el. donkere basterdsuiker
  • 2 el. ketjap manis
  • 3 el. pindakaas
  • 1 tl. sambal oelek

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

De kipsaté smaakt het lekkerst als je deze minimaal drie uur laat marineren, liefst nog langer.

Je kan de marinade maken met een vijzel of staafmixer, ik koos voor het laatste want gemak dient de mens. Pel de sjalotjes en snij in kleinere stukken, doe in een mengbakje. Pel de knoflook, snijd wat fijner en doe bij de sjalotjes. Doe de sojasaus, ketjap manis en de sesamolie er nu bij en pureer alles met een staafmixer.

Doe nu de kruiden, de suiker en het sesamzaad erbij en rasp de schil van de citroen erboven. Halveer de citroen en knijp één helft uit boven je bakje. Meng alles goed door elkaar en zet klaar voor zo. Gebruik je een vijzel maal dan eerst de sjalotjes en knoflook fijn, volg dan de rest van de stappen hiervoor.

Dep de kippendij droog en snijd met een vleesmes in mooie blokjes van zo'n twee tot drie centimeter. Doe de blokjes kippendij in een flinke platte schaal en giet hier de marinade over. Schep alles goed door elkaar, dek af met vershoudfolie en zet minimaal drie uur in de koelkast.

Zet een half uurtje voor je de kipsaté gaat bereiden tien satéstokjes in een bak water. Het water trekt er dan goed in waardoor de stokjes niet verbranden in de oven. Verwarm je oven nu voor op 200 graden en rijg de stukjes kippendij op de satéstokjes. Zet een bakplaat of flinke ovenschaal klaar die je bedekt met bakpapier en leg hier de stokjes kipsaté op. Laat staan voor zo.

Maak intussen de snijbonen schoon, verwijder beide uiteinden en snijd in ruitjes. Kook de snijbonen zes minuten en spoel direct af in een vergiet met koud water. Vul de pan met koud water en laat de snijbonen hier verder in afkoelen, laat daarna uitlekken en bewaar voor zo.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat kort droogstomen. De stokjes kipsaté dien je ongeveer 20 minuten te bakken in je voorverwarmde oven. Schuif de bakplaat met kipsaté er zo in dat deze tegelijkertijd klaar is met de rijst. Verhit ook vast een wok én een steelpan op laag vuur.

Begin terwijl de rijst en kipsaté opstaat met de pindasaus. Pel en snipper het sjalotje en hak de knoflook goed fijn, bak kort aan in een steelpannetje in de arachideolie. Doe er de rest van de ingrediënten voor de pindasaus bij en verhit tot de saus begint in te dikken, roer tussendoor regelmatig door.

Snijd de champignons in plakjes en de rode paprika in reepjes. Verhit een scheut wokolie in de voorverwarmde wok en roerbak de paprika, champignons en uitgelekte snijbonen in vijf minuten op hoog vuur. Serveer de rijst met de roergebakken groenten en de stokjes kipsaté, schep er wat van de zelfgemaakte pindasaus bij.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'
Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'
Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'
Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'
Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'
Afbeelding bij 'Kipsaté met rijst, roergebakken snijboontjes en zelfgemaakte pindasaus'