Knolselderijpuree met botermals stoofvlees

Knolselderijpuree met botermals stoofvlees

De meeste recepten op Kookidee.nl heb je lekker snel gemaakt. Voor deze heerlijke knolselderijpuree met botermals stoofvlees ben je iets meer tijd kwijt. Het bereiden zelf heb je eigenlijk zo gedaan, het stoven duurt een paar uur. Gelukkig hoef je tijdens het stoven zelf bijna niets te doen.

Als ik vlees stoof zet ik altijd een vlamverdeler onder de pan. Ik kan de braadpan dan gerust uren op het vuur laten staan waarbij ik alleen af en toe even onder de deksel kijk. Tussendoor bereid je de knolselderijpuree en ‘s avonds heb je een feestelijk en vooral heel erg lekker maaltje. Hier vind je het recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. runderlappen
  • 1 l. runderbouillon
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el. tomatenpuree
  • 2 laurierbladen
  • 5 takjes rozemarijn
  • 250 ml. rode wijn
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 50 gr. roomboter + klontje extra
  • 2 el. olijfolie
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 knolselderij
  • 50 ml. kookroom
  • bloem
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de runderlappen een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep even droog.

Zet voordat je begint te snijden vast een braadpan op laag vuur, als je een vlamverdeler hebt doe je deze onder de pan. Zet ook vast een liter warme runderbouillon klaar.

Snijd de runderlappen in repen en daarna in blokjes. Doe de blokjes vlees in een mengkom en kruid met peper en zout, schep door elkaar. Strooi er een paar snufjes bloem over en schep nogmaals goed door elkaar. Hou apart voor zo.

Pel de ui en snijd doormidden, snij er vervolgens halve ringetjes van. Pel ook de teentjes knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Verhit 50 gram roomboter en twee eetlepels olijfolie in de braadpan. Bak de blokjes vlees bruin aan en voeg hierna de ui en knoflook toe, bak kort mee.

Voeg de warme runderbouillon, de rode wijn en de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu de laurierbladen en takjes rozemarijn toe en verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Zodra het mengsel begint te pruttelen zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan.

Laat het geheel zo'n vier uur stoven. Schraap af en toe even met een spatel over de bodem zodat het vlees niet aan de pan koekt. Controleer ook of er nog genoeg vocht aanwezig is, vul anders een beetje bij met wat kokend water of extra bouillon. Roer af en toe een beetje om.

Als het stoofvlees bijna klaar is maak je de knolselderijpuree. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd met een scherp koksmes de boven en onderkant van de knolselderij. Snijd de rest in plakken van circa één centimeter dik.

Snijd met een officemes de harde schil rondom de plakken weg. Snijd de plakken vervolgens in repen en daarna in blokjes. Kook de aardappelen en knolselderij 20 minuten samen in een ruime pan. Haal intussen de deksel van de braadpan en zet indien nodig het vuur iets hoger om de saus een beetje in te dikken.

Giet de aardappelen en knolselderij af en voeg een klontje boter en de kookroom toe. Kruid met wat peper en zout en stamp tot een romige puree. Serveer de knolselderijpuree met daarop het stoofvlees en schep er wat van de ingedikte saus over. Garneer eventueel met een topje rozemarijn.

Voor een feestelijke gelegenheid kan je de knolselderijpuree in een kookring scheppen en aandrukken. Schep hier wat van het stoofvlees op en til de ring voorzichtig omhoog. Heb je geen kookring? Kies dan bijvoorbeeld een oud conservenblikje waar je de onderkant af haalt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'
Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'
Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'
Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'
Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'
Afbeelding bij 'Knolselderijpuree met botermals stoofvlees'