Krieltjes met snijbonen, gebakken spekjes en uitjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. krieltjes
- 600 gr. snijbonen
- 250 gr. spekreepjes
- 2 flinke uien
- olijfolie*
- grof zeezout
- peper en zout
* Ik koos voor olijfolie maar je kan ook het wat neutralere zonnebloemolie gebruiken.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet hier direct een ovenschaal in die je hebt gevuld met een klein laagje olijf- of zonnebloemolie. Breng tegelijkertijd in een pan een flinke laag water aan de kook. Halveer de krieltjes met schil en al en kook deze 15 minuten voor. Laat ze hierna uitlekken in een vergiet. Snijd tussendoor de uiteinden van de snijbonen en snijd de sbijbonen in blokjes. Bewaar deze voor zo.
Krieltjes uit de oven
Zet intussen een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. Haal de ovenschaal met de hete olie uit de oven. Verdeel de uitgelekte krieltjes over de ovenschaal. Doe dit heel voorzichtig, bijvoorbeeld met een serveertang of door ze er met een schuimspaan voorzichtig in te laten glijden. Schuif de ovenschaal terug in de oven en bak de krieltjes licht krokant, schep tussendoor een keertje om. Ik liet ze er zo'n tien minuten instaan, net zolang tot de snijbonen klaar waren.
Bak de spekjes en ui
Pel beide uien en snijd deze goed fijn. Zet een koekenpan of hapjespan op het vuur en verhit deze. Bak de spekreepjes samen met de ui tot de spekreepjes krokant zijn. Ook de ui moet dan inmiddels mooi glazig zijn en donker beginnen te kleuren. Tegelijktertijd kook je de sperziebonen zo'n acht tot tien minuten.
Schep de krieltjes voorzichtig weer uit de ovenschaal en verdeel over de borden. Doe wat peper en zout over de snijbonen en schep door elkaar, verdeel over de borden. Verdeel tot slot de gebakken spekreepjes en ui over de borden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 467 kcal.
- Vetten 22 gr.
- Waarvan verzadigd 6 gr.
- Koolhydraten 44 gr.
- Waarvan suikers 4 gr.
- Vezels 10 gr.
- Eiwitten 16 gr.
- Zout 2.9 gr.
- Natrium 1160 mg.