Krokante ovenschotel met witte kool en gehakt
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen
- 1 witte kool (ca. 1 kg.)
- 400 gr. rundergehakt
- paneermeel
- nootmuskaat
- roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal klaar die je invet met wat boter. Zet ook vast twee pannen met kokend water op om zo de aardappelen en de kool in te koken en verwarm vast een hapjespan op laag vuur.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet af en voeg een klein scheutje melk en een klontje boter toe, kruid met peper en zout en stamp tot een lekkere aardappelpuree.
Terwijl de aardappels staan te koken snijd je de witte kool in kleine reepjes. Het makkelijkst gaat dat als je de kool eerst in vier kwarten snijdt, hierna kan je makkelijk de harde kern wegsnijden. Snijd de kwarten nu in reepjes en snijd deze hierna nog wat fijner.
Kook de kool in 15 minuten gaar en laat uitlekken in een vergiet, doe terug in de pan en breng op smaak met wat nootmuskaat. Hussel alles nog even door elkaar en laat staan voor zo.
Als de kool staat te koken kan je vast het gehakt rullen, doe dit in de voorverwarmde hapjespan en kruid het gehakt met flink wat peper en zout. Je hoeft geen boter of olie toe te voegen. Als het gehakt goed bruin is zet je het vuur af en laat je het even staan voor zo.
Doe de helft van de aardappelpuree in de ingevette ovenschaal en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Schep hier met een schuimspaan het gehakt over, zo neem je zo weinig mogelijk vocht mee uit de pan. Verdeel de gehaktlaag over de puree.
Schep nu de witte kool over het gehakt en verdeel ook deze gelijkmatig over de ovenschaal. Strooi er nog wat peper en zout over en dek tenslotte af met de resterende aardappelpuree. Strijk goed glad en strooi hier een flinke laag paneermeel over. Snijd een stukje boter in kleine blokjes en verdeel deze over de laag paneermeel.
Schuif de ovenschaal nu in de oven en laat zo'n 15 tot 20 minuten bakken. Als de bovenste laag mooi bruin is geworden is je ovenschotel met witte kool en gehakt klaar.