Lasagne met spinazie, champignons en pancetta

Lasagne met spinazie, champignons en pancetta

Laatst maakte ik deze lasagne met spinazie, champignons en pancetta. Deze keer niet met tomatensaus maar een saus op basis van room en yoghurt. Hierdoor kreeg deze lasagne een heerlijk zachte en romige smaak. Voor wat tegenwicht gebruikte ik een wat oudere geraspte kaas. Een erg lekkere combinatie.

Je bakt de champignons en spinazie vooraf. Gebruik hiervoor een grote pan want de rauwe spinazie neemt nogal wat ruimte in. Eenmaal geslonken blijf ter trouwens weinig van over. Wil je deze heerlijke lasagne zelf eens proberen dan vind je hieronder het recept. Hier vind je nog meer lekkere ovenrecepten en pastarecepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • lasagnebladen*
  • 400 gr. bladspinazie
  • 400 gr. champignons
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 80 gr. pancetta
  • 250 gr. yoghurt
  • 250 ml. slagroom
  • 2 eieren
  • 200 gr. geraspte kaas, pittig
  • boter om in te vetten
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden

* Ik maakte dunne laagjes en had in een ovenschaal van 30 cm negen lasagnebladen nodig.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een ovenschaal van 30 cm klaar die je invet met wat boter. Zet ook vast een grote hapjespan of wok op het vuur. Zo kan deze goed heet worden. Boen voor je begint alle champignons schoon. Snijd ze hierna in plakjes. Dit kan met een mes maar met een eiersnijder gaat het nog sneller.

Spinazie en champignons

Pel de ui en snijd deze in stukjes. Ook de teentjes knoflook pel je, hak deze hierna fijn. Verhit een scheut olijfolie in de pan. Doe hier de knoflook en ui in en bak kort aan. Voeg daarna de plakjes champignon toe. Schep goed om op hoog vuur en kruid met flink wat peper en zout. Strooi naar smaak Italiaanse kruiden over de champignons.

Als de champignons goed zijn geslonken voeg je de bladspinazie toe. Zet het vuur hiervoor wat lager en doe de spinazie er beetje bij beetje bij. Snijd intussen de pancetta in reepjes en roer door de spinazie. Als de spinazie is geslonken doe je de helft van de slagroom erbij. Laat een tijdje pruttelen op het vuur.

Maak de saus

Nu heb je even tijd om de saus te maken. Doe de rest van de slagroom in een mengkom. Doe hier de yoghurt bij en breek twee eieren boven de kom. Kruid ook de saus met peper en zout. Voeg ook flink wat Italiaanse kruiden toe. Klop alles luchtig met een garde. Doe er daarna de helft van de kaas bij en roer nog even door met een lepel.

Bereid de lasagne

Pak de ovenschaal. Bedek de bodem met een dun laagje spianzie, champignons en pancetta. Dek af met een paar lasagnebladen en herhaal tot het spinazie-mengsel op is. Eindig met een laagje lasagnebladen. Giet hier het resterende vocht uiit de pan bij. Daarna giet je er de saus uit de mengkom over. Strooi er tot slot de rest van de geraspte kaas over.

Schuif de ovenschaal in de oven en bak de lasagne ongeveer 25 minuten. De lasagne is klaar als de kaas mooi goudbruin is en de saus is gestold. Haal uit de oven en laat kort staan, zo stolt het nog een beetje. Snijd de lasagne met spinazie, champignons en pancetta in stukken en serveer.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'
Afbeelding bij 'Lasagne met spinazie, champignons en pancetta'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 761 kcal.
  • Vetten 61 gr.
  • Waarvan verzadigd 32 gr.
  • Koolhydraten 19 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 1.6 gr.
  • Natrium 640 mg.