Lekker malse kip met groenten uit de oven

Lekker malse kip met groenten uit de oven

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees… een slogan die al sinds ik mij kan heugen in mijn hoofd zit. En het klopt helemaal want met kip kan je echt alle kanten uit. Zelf koop ik altijd biologische kip, een stuk duurder maar zo veel meer smaak dat ik dat meer dan waard vind.

Ook bij deze lekker malse kip met groenten uit de oven gebruik ik dus biologische kippenpoten. In totaal een uurtje garen in de oven en daarna lekker kluiven. Door de hete oven en de sappen van de groenten is deze kip lekker knapperig van buiten en heerlijk mals van binnen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

 • 4 grote kippenpoten
 • 4 grote aardappelen
 • 1 courgette
 • 1 citroen
 • 2 ons wortels
 • 2 rode uien
 • 125 gr. trostomaatjes
 • 6 teentjes knoflook
 • paar takjes rozemarijn
 • olijfolie
 • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden en wrijf de kippenpoten vast in met peper en zout. Wil je als een echte professional je kip kruiden dan kruid je de kippenpoot onder de huid. Leg de kippenpoten met de dikke kant naar boven neer, trek hier het vel omhoog en trek het voorzichtig los van het vlees. Kruid nu onder het vel en leg het vel daarna weer terug op zijn plek.

Leg de kippenpoten in een ingevette braadslee en was de aardappelen en snijd deze in grote stukken, met schil zijn deze het lekkerst bij dit gerecht. Pel de rode uien en snijd deze elk in 8 partjes. Leg de aardappelen, de gepelde knoflookteentjes en de partjes ui rondom de kippenpoten en leg de takjes rozemarijn er overheen. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout en zet de braadslede een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Af en toe de kippenpoten omdraaien en de rest een beetje door elkaar husselen.

Snijd intussen de courgette en de wortels in niet al te dunne plakjes en de citroen in  kleine partjes. Haal na een half uur de braadslede uit de oven en voeg de courgette, de wortel, de trostomaatjes en partjes citroen toe en zet nogmaals een half uurtje in de oven. Regelmatig de kippenpoten keren en de rest door elkaar husselen. Gaat het te hard dan eventueel de oven op 180 graden zetten, gewoon even in de gaten houden.

Als de kippenpoten en de groenten goed gaar zijn haal je alles uit de oven en verwijder je de takjes rozemarijn, let wel even op dat je je handen niet verbrand. Door deze bereiding trekt de smaak van de kip in de groenten en trekken de sappen van de groenten in de kip. Een heerlijke maaltijd waarbij je alleen maar hoeft te keren en husselen, eet smakelijk.

Lekker variëren

In plaats van courgette en wortel kan je allerlei groenten gebruiken, varieer naar eigen smaak om lekkere combinaties te ontdekken. Probeer het bijvoorbeeld eens met aubergine, champignons, paprika en tomaat. Ook een heerlijke combinatie met kip.

Ook erg lekker is om na een half uurtje gebakken spekjes door de kippenpoten en groenten te strooien. Het vet dat nog uit de spekjes zal trekken geeft nog een extra smaak aan zowel de kip als groenten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Lekker malse kip met groenten uit de oven'