Lekker roerbakken, rijst met verse groente

Lekker roerbakken, rijst met verse groente

Wat verse groenten en een lekkere rijst is soms alles wat je nodig hebt om een smaakvol roerbakgerecht te maken. Het tovermiddeltje dat ik dan gebruik is vijfkruidenpoeder, je hebt er maar heel weinig van nodig en het zorgt voor een echte smaakexplosie. Je maakt het af met wat sojasaus en een klein beetje suiker en binnen no time staat er een heerlijke maaltijd op tafel.

In vijfkruidenpoeder vind je zoals de naam al aangeeft vijf kruiden: anijs, ven­kel, pe­per­kor­rels, ka­neel­schors en gem­ber. Ieder kruid vertegenwoordigt één van de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Je hebt er maar heel weinig van nodig dus voeg het voorzichtig toe. Het vijfkruidenpoeder dat ik gebruik is van Mee Chun en is o.a. te koop bij de Albert Heijn en de toko.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. rijst naar keuze
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 100 gr. taugé
  • 2 rode uien
  • sojasaus
  • vijfkruidenpoeder
  • snufje suiker
  • olie om te wokken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, bij de ene rijstsoort hoef je maar weinig water te gebruiken terwijl de andere soort in ruim kokend water moet. Giet de rijst na het koken af en laat in de pan rusten voor zo, doe het deksel op de pan maar zet hem niet meer op het vuur.

Zet vast een wok op laag vuur zodat deze goed voorverwarmd wordt. Snijd de preien in dunne ringetjes, de paprika in kleine stukjes, de uien in kleine partjes en de champignons in plakjes. Als je de rijst hebt afgegoten zet je het vuur onder je wok hoog en verhit je wat wokolie, zodra de olie heet genoeg is roerbak je alle groenten (behalve de taugé) een paar minuutjes.

Voeg tijdens het roerbakken een klein beetje vijfkruidenpoeder toe, zelf pak ik tussen mijn vingers drie keer een snufje en dat vind ik meer dan genoeg. Vlak voor je de rijst in de wok toevoegt doe je nog een scheutje sojasaus en een klein snuifje suiker door de groente en roert alles nog even goed door. Tenslotte voeg je zowel de rijst als de taugé toe en roerbakt alles nog twee minuten op hoog vuur.

Zelf vind ik het lekker om er op je bord nog een klein beetje sambal, ketjap en gebakken uitjes overheen te doen en het samen met een gebakken eitje te eten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Lekker roerbakken, rijst met verse groente'
Afbeelding bij 'Lekker roerbakken, rijst met verse groente'
Afbeelding bij 'Lekker roerbakken, rijst met verse groente'
Afbeelding bij 'Lekker roerbakken, rijst met verse groente'