De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 2 kg. asperges (ongeschild)
- 800 gr. goede aardappelen
- ca. 16 plakken beenham
- 12 eieren
- 150 gr. roomboter
- scheutje melk
- 1 tl. suiker
- zout
Bereidingswijze
Voordat je de asperges gaat schillen kan je deze het best een half uurtje in koud water leggen. De buitenkant wordt dan iets zachter waardoor het schillen een stuk makkelijker gaat.
Snijd de harde onderkant van de asperges af, meestal is dat een stukje van zo'n 2 tot 3 centimeter. Bewaar deze stukjes voor zo. Leg de asperges daarna neer en schil ze met een dunschiller of speciale aspegeschiller van boven naar beneden. Je begint net iets onder het 'kopje' en schilt er lange slierten af.
Tijdens het schillen draai je de asperge iedere keer een stukje verder rond zodat je uiteindelijk alle kanten schilt. Zodra je geen weerstand meer voelt en het mesje soepel naar beneden glijdt is de asperge goed geschild. Bewaar ook de aspergeschillen voor zo.
Koken in een aspergepan
Zet alle asperges rechtop in een aspergepan met de kopjes naar boven. Vul de pan nu met koud water tot de kopjes net niet onder staan. Voeg 50 gr. roomboter toe, een flinke scheut melk, een theelepel suiker en een flinke snuf zout. Doe ook de afgesneden kontjes én de schillen zoveel mogelijk in de pan.
Zet nu het vuur onder de pan hoog en wacht tot het water begint te koken, bij een staande aspergepan duurt dit een flinke tijd. Zodra het water kookt laat je de asperges heel even koken en daarna zet je het vuur uit. Laat de asperges van het vuur af nog 15 minuten doorgaren en haal ze daarna voorzichtig uit de pan. Laat even uitlekken op een schone theedoek.
Koken in een gewone pan
Als je de asperges in een gewone pan kookt kies je een zo groot mogelijke pan waar de asperges liggend in passen. Zet ze helemaal onder water en voeg 50 gr. roomboter, een flinke scheut melk, een theelepel suiker en een flinke snuf zout toe. Voeg ook de schillen en de kontjes toe aan het water.
Breng het water aan de kook en zet de wekker tussen de 5 minuten (dunne asperges) en 10 minuten (dikke asperges). Als de kooktijd voorbij is zet je het vuur uit enm laat je de asperges nog 10 tot 15 minuten verder garen. Haal ze hierna voorzichtig uit de pan en laat even uitlekken op een schone theedoek.
Terwijl de asperges staan te koken kan je de aardappelen schillen en koken, kook ook de eitjes tot ze hardgekookt zijn en smelt de resterende boter in een steelpannetje voor de boterjus. Als je wilt roer je vlak voor het opdienen nog wat grof zeezout door de botersaus. Serveer de asperges met gehalveerde hardgekookte eieren, rolletjes beenham en de aardappeltjes en doe de boterjus in een apart kommetje.