Lentestamppot met snijbonen, veldsla, spekjes en ei
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kruimige aardappels
- 600 gr. snijbonen
- 200 gr. veldsla
- 200 gr. spekreepjes
- 4 eieren
- klontje boter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Zet de aardappels helemaal onder water en kook ze in een flinke stamppotpan in 20 minuten gaar. Giet de aardappels vervolgens af en stamp ze met een klontje roomboter en een scheutje melk tot een romige puree. Breng op smaak met wat peper en zout.
Als de aardappels staan te koken maak je de snijbonen schoon en snijd je deze in kleine ruitjes. Kook de snijbonen in zeven minuten beetgaar en giet ze daarna af. Spoel ze onder koud water tot ze zijn afgekoeld en bewaar in een pan koud water. Laat nog even uitlekken voor je ze zo door de stamppot roert.
Kook tussendoor ook de eitjes door deze op te zetten met koud water. Breng aan de kook en laat zeven minuten koken. Laat ze schrikken onder koud water en laat ze daarna verder afkoelen in de pan. Pel de eieren en snijd deze vervolgens in partjes.
Doe de veldsla bij de aardappelpuree en stamp en roer deze er doorheen. Laat de veldsla eerst een beetje slinken door deze op de warme aardappelpuree te laten liggen. Voeg nu de gekookte snijboontjes toe en roer deze door de aardappelpuree heen.
Verwarm intussen een koekenpan op laag vuur en bak de spekjes hier bruin en krokant in. Doe de spekjes samen met het spekvet bij de stamppot en roer deze er nog eventjes door. Kruid eventueel nog extra met wat versgemalen peper en serveer de lentestamppot met de partjes ei.