Macaroni ovenschotel met bloemkool, bacon en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. macaroni
- 200 gr. bacon (repen broodbeleg)
- 1 bloemkool
- 25 gr. bloem
- 25 gr. roomboter
- 300 ml. melk
- 150 gr. geraspte jong belegen kaas
- paneermeel
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Zet je ovengrill aan op een hoge stand en laat je oven vast voorverwarmen, zelf koos ik voor 250 graden. Zet ook vast een grote pan op met kokend water.
Verdeel de reepjes bacon over een of twee bakplaten die je hebt bekleed met bakpapier. Grill de bacon in vijf minuten krokant en laat afkoelen op wat velletjes keukenpapier. Snij de krokante repen bacon in kleine stukjes en zet apart voor zo. Laat de grill aanstaan.
Snijd de bloemkool in roosjes en spoel even af in een vergiet. Kook de macaroni en voeg de laatste acht minuten de bloemkoolroosjes toe aan de pan. Vang een deel van het kookvocht op en giet de rest af, laat staan voor zo.
Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe, roer tot een dikke 'roux' en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren tot alles goed is gemengd en breng aan de kook, zet het vuur zachter en kook een paar minuten in tot een wat dikkere saus. Voeg de helft van de geraspte kaas toe, kruid met peper en zout en verhit tot de kaas volledig is gesmolten.
Giet de kaassaus samen met 30 ml. van het kookvocht in de pan met macaroni en bloemkool en doe hier de stukjes krokante bacon bij. Roer alles goed door elkaar en schep alles over in een ingevette ovenschaal. Strooi hier paneermeel over en vervolgens de rest van de geraspte kaas.
Zet de ovenschotel terug in je oven en grill nog zo'n vijf minuten tot de bovenste laag goudbruin en krokant is geworden. Serveer de macaroni ovenschotel eventueel met een salade en smullen maar.