Macaronischotel met bloemkool, broccoli, ham en kaassaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. macaroni
- 1 kleine broccoli
- 1 kleine bloemkool
- 200 gr. hamblokjes
- peper en zout
- 40 gr. roomboter + wat extra
- paneermeel
Voor de kaassaus:
- 40 gr. roomboter
- 40 gr. bloem
- 450 ml melk
- 100 gr. belegen kaas, geraspt
- 50 gr. Parmezaan, geraspt
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet een ingevette ovenschaal van ca. 30 bij 20 cm klaar. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook om zo de macaroni, bloemkool en broccoli in te koken. Zet ook een steelpan op laag vuur en laat warm worden, het liefst eentje met een wat dikkere bodem
Snijd zowel de broccoli als de bloemkool in kleine roosjes. Doe de macaroni in de pan met water en breng het water opnieuw aan de kook. Bereid de macaroni zoals aangegeven op de verpakking en kook de laatste vier minuten de bloemkool- en broccoliroosjes mee. Stort in een vergiet en roer door elkaar.
Smelt intussen de roomboter voor de kaassaus in de steelpan. Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en roert dit met een lepel door de boter. Als je een wat korrelig geheel overhoudt giet je er de melk bij. Roer op middelhoog vuur goed door elkaar en laat het geheel op middelhoog vuur wat indikken. Rasp de kazen en roer er tijdens het indikken doorheen, breng op smaak met peper en zout.
Zodra de saus een beetje is ingedikt doe je de macaroni met de bloemkool- en broccoliroosjes in de ovenschaal. Voeg nu ook de hamblokjes toe en schep alles goed om, meng er vervolgens de kaassaus doorheen. Strijk de inhoud een beetje glad en strooi er een laagje paneermeel over. Snijd de resterende roomboter in kleine blokjes en verdeel over het paneermeel.
Schuif de macaronischotel in de voorverwarmde oven en laat in 20 minuten verder garen. Zodra de ovenschotel een mooie goudbruine laag heeft gekregen is je macaronischotel uit de oven klaar.