Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. krieltjes, in de schil
- 4 maiskolven
- 500 gr. worteltjes
- 4 biefstukjes
- grof zeezout
- peper en zout
- roomboter
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee ovenschalen klaar die je invet met wat boter. Zet ook een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook. Haal de biefstuk vast uit de koelkast, dep droog met een keukenpapiertje en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
Kook de krieltjes met schil vijf minuten voor en laat ze daarna droogstomen en uitlekken in een vergiet. Leg de krieltjes in een ingevette ovenschaal en druk ze een beetje plat met een vork. De bedoeling is dat de schil openbarst maar dat je de krieltjes niet helemaal platdrukt. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en bestrooi met grof zeezout. Zet apart voor zo.
Verwijder indien nodig de bladen van de maiskolven en trek de draden eraf. Leg de maiskolven in een tweede ingevette ovenschaal en snijd een stukje roomboter in blokjes. Verdeel deze over de maiskolven en strooi er daarna wat grof zeezout overheen. Zet beide ovenschalen nu 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Breng intussen in de pan opnieuw een laagje water aan de kook. Boen de worteltjes schoon en snijd in gelijke stukken. Kook de worteltjes met wat zout in zo'n 12 minuten gaar. Giet af en roer een klein klontje roomboter door de worteltjes. Houd warm voor zo.
Als de krieltjes en maiskolven bijna klaar zijn bereid je de biefstuk. Zet een flinke koekenpan of hapjespan (zonder anti-aanbaklaag) op het vuur en laat goed heet worden. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en doe hier een flinke scheut olijfolie bij.
Wrijf de biefstukken in met wat peper en schroei ze op hoog vuur snel aan alle kanten dicht. Zet het vuur laag en bak de biefstukjes nog één minuut per kant, blijf ze over de bodem van de pan bewegen. Haal ze uit de pan en verpak bij elkaar in aluminiumfolie, laat een paar minuten rusten.
Schep de knapperige ovenkrieltjes op de borden en leg hier een maiskolf naast. Schep er wat gekookte worteltjes bij en haal de biefstuk uit het folie. Leg ook deze op de borden en schep er wat bakvet uit de pan.
Ik bak mijn biefstukjes trouwens graag rosé. Wil je ze iets meer doorbakken houd dan twee minuten per kant aan. Voor helemaal doorbakken kies je voor drie minuten per kant maar dat is echt zonde van dit lekkere stukje vlees.