
Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 5 plakjes bladerdeeg*
- 2 preien
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 75 gr. bacon
- 200 gr. crème fraiche
- 4 eieren
- 100 gr. Gruyère, geraspt
- boter om in te vetten
- olijfolie
- peper en zout
* Ik koos deze keer voor roomboter bladerdeeg, dan wordt de rand net iets luchtiger. Je kan ook plakjes deeg voor hartige taart gebruiken.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet alvast en ingevette quichevorm of springvorm klaar. Verwarm ook alvast een hapjespan op laag vuur. Haal het bladerdeeg uit de vriezer zodra je alle ingrediënten hebt gesneden.
Verwijder de kontjes van de prei en snijd de steel in ringetjes. Pel de rode ui, snijd in vier parten en vervolgens in dunne schijfjes. Pel tenslotte de teen knoflook en hak deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de prei, rode ui en knoflook hier een paar minuten in. Kruid met peper en zout.
Breek intussen de vier eieren boven een mengkom, schep hier de crème fraiche bij en roer alles goed door elkaar tot je een dun eiermengsel hebt. Kruid met wat peper en zout en voeg hier de helft van de Gruyère aan toe. Roer nogmaals goed door elkaar.
Bedek de quichevorm met het bladerdeeg, leg één blad in het midden en trek een beetje uit over de bodem. Trek vervolgens de andere bladen voorzichtig wat uit elkaar en bedek hier de randen mee. Zorg dat de vellen elkaar op de bodem overlappen en plak aan elkaar met een vinger die je even onder de kraan hebt gehouden.
Druk de overhangende randen deeg van de quichevorm af, als je een springvorm gebruikt laat je deze nog even hangen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en beleg de bodem met de helft van de plakjes bacon. Schep hier het preimengsel op en leg daar de resterende plakjes bacon weer op.
Giet nu het eiermengsel in de quichevorm en zorg dat alle prei en bacon is bedekt. Strooi tenslotte de resterende Gruyère erover. Gebruik je een springvorm dan kan je de randen overhangend deeg nu naar binnen klappen, over de vulling heen.
Schuif de quichevorm in je voorverwarmde oven en laat deze 25 minuten bakken. De quiche is klaar zodra de bovenkant mooi goudbruin is geworden. Haal de quiche voorzichtig uit de vorm en snijd in stukken, eet smakelijk.
Recepten in je mail





