Makkelijke quiche met prei en gebakken spekjes

Makkelijke quiche met prei en gebakken spekjes

Een lekkere quiche is een van die dingen die regelmatig bij ons op tafel te vinden is. Zowel onze zoon als wij vinden dit altijd lekker dus ik ben regelmatig aan het aanrecht te vinden met een ingevette quichevorm en plakken bladerdeeg. Ik maak hem met prei en spekjes maar je kan hem natuurlijk altijd nog aanvullen met andere ingrediënten.

Het voordeel van een quiche is dat je deze prima van tevoren al kan bereiden, handig als hartig hapje op feestjes. Vaak staan er dan ook meerdere tegelijk in de oven om later opgepeuzeld te worden. Als je de quiche na afkoelen in partjes snijdt kan je deze ook meenemen voor een picknick of onderweg in de auto, weer eens wat anders!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
  • 2 flinke preien
  • 200 ml. crème fraiche
  • 4 eieren
  • 250 gr. (biologische) spekreepjes
  • 125 gr. geraspte kaas
  • boter om in te vetten
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekreepjes bruin in een koekenpan en schep de gebakken spekreepjes uit de pan, laat het vet in de pan zitten. Snijd de steel van de twee preien in kleine plakjes en bak deze even aan in het vet van het spek totdat ze een beetje glazig worden.

Haal nu de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze naast elkaar even ontdooien op het aanrecht. Breek de vier eieren boven een kom en schep hier de crème fraiche doorheen, even goed roeren met een garde tot je een mooi mengsel hebt. Meng de helft van de geraspte kaas nog even door het mengsel en bewaar de andere helft voor zo. Voeg peper en zout naar smaak toe en roer nogmaals.

Vet nu een quichevorm of ronde taartvorm in met wat boter en bekleed de bodem en de zijkanten met het bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en de zijkanten en bedek de bodem daarna met de spekreepjes. Leg hier bovenop de gebakken preiringetjes en daarbovenop het restant van de geraspte kaas. Giet er vervolgens het eiermengsel overheen en klap de randjes deeg die eventueel nog uitsteken naar binnen.

Zet de quichevorm nu ongeveer 25 minuten in de oven, kijk na 20 minuten even of het niet te hard gaat zodat de bovenkant niet aanbrandt. Als deze mooi bruin is kan je de quiche eruit halen en is deze klaar. Lekker met een frisse salade of afgekoeld als hapje.

Tip: laat het bladerdeeg niet te lang ontdooien, dit wordt anders hard en is dan lastiger te gebruiken. Doe de overgebleven plakjes bladerdeeg in een diepvrieszakje voor je deze terug doet in de verpakking om uitdrogen in de vriezer te voorkomen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Makkelijke quiche met prei en gebakken spekjes'