Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. wortelen, eventueel verschillende kleuren
- 800 gr. grote kruimige aardappelen
- 500 gr. rundergehakt
- 2 sjalotjes
- 1 bol buffelmozzarella
- 50 gr. pancetta
- Italiaanse kruiden
- peper en zout
- grof zeezout
- bloem (beetje)
- olijfolie
- zonnebloemolie
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet twee bakplaten klaar die je bekleed met bakpapier.
Schil de aardappelen (of boen ze even schoon als je biologische gebruikt) en snijd in dikke frites. Doe ze in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan. Dep de frites droog met een theedoek en doe ze in een mengkom waar je een scheut zonnebloemolie bij doet.
Hussel alles goed door elkaar en verdeel over een ovenplaat. Strooi er eerst wat bloem en daarna wat grof zeezout over en schuif de ovenplaat in je voorverwarmde oven. Ze moeten er eerst 20 minuten in maar zet even een kookwekker op 10 minuten, de wortels komen er zo ook nog bij.
Boen de wortels goed schoon, heb je erg grote wortels snijd deze dan eerst in tweeën zodat ze ongeveer even groot zijn als de gewone frites. Snijd de wortels vervolgens in de lengte in dikke plakken en daarna in frites. Doe ze in een mengkom en hussel goed door elkaar met een scheut olijfolie, verdeel ze over de tweede bakplaat en strooi er wat grof zeezout over.
Schuif nadat de aardappelfrites 10 minuten in de oven hebben gestaan de bakplaat met wortelfrites erbij in de oven. Laat ze 10 minuten meebakken met de aardappelfrites op 180 graden.
Pel en snipper intussen de sjalotjes en snij de pancetta in kleine blokjes. Doe het gehakt in een kom en kneed hier de gesneden pancetta, de gesnipperde sjalotjes en wat Italiaanse kruiden door. Scheur de bol buffelmozzarella in kleine reepjes en kneed 'grof'door het gehakt heen. Breng op smaak met wat peper en zout.
Verhit een hapjespan en smelt hier wat boter en olijfolie in. Verdeel het gehakt in 4 ballen, druk een beetje plat tot een hamburger maar zorg dat je het niet te hard aandrukt. De mozzarella smelt toch in de pan dus ze vallen toch wel wat uit elkaar, geeft niets.
Bak beide kanten bruin op hoog vuur en bak de hamburgers daarna gaar in zo'n 15 minuten. Keer de burgers regelmatig om, het handigst gaat dat met een flinke spatel en/of vleestang. Het zijn wat kruimelige hamburgers dus heel houden moet je maar niet proberen.
Als de ovenfrites 20 minuten en de wortelfrites 10 minuten in de oven hebben gezeten haal je beide bakplaten er even uit. Verhoog de temperatuur intussen tot 200 graden en keer de aardappelfrites om en schep de wortelfrites een beetje door elkaar. Schuif beide ovenplaten weer terug in de oven en bak nog 15 minuten op 200 graden.
Als je alles goed hebt getimed zijn alle frites en de hamburgers tegelijk klaar. Schep de frites in een schaal met wat keukenpapier en hussel door elkaar, zo haal je het ergste vet eraf. Doe hetzelfde met de wortelfrites en zet op tafel. Schep de hamburgers op de borden en schep er op tafel de frites bij. Lekker met mayonaise.