Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus

Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus

Deze noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus heb je zo gemaakt. Je zorgt voor een goed hete wok waarna je alles snijdt en direct in de wok doet. Tussen het snijden en roerbakken door bereid je in een aparte pan de noedels. Hierna hussel je alles nog even door elkaar met wat oestersaus en je bent klaar. Zelf aten we er nog een eitje bij, die kook je in één moeite mee.

Oestersaus is een van die ingrediënten die ik altijd in huis heb. Het is een heerlijke smaakmaker voor zowel vlees, vis als groenten. En omdat het lekker lang houdbaar is zit je eigenlijk nooit zonder. Er zijn verschillende merken maar zelf vind ik de oestersaus van de Albert Heijn en de Premium van Lee Kum Kee het lekkerst., ik heb ze dan ook allebei in huis. De eerste is wat zoeter, de tweede heeft wat meer ‘umami’. Dit is de vijfde basissmaak naast zoet, zout, zuur en bitter en onmisbaar in de oosterse keuken.

Krijg je ook al zin in deze noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus? Dan vind je het makkelijke en lekkere recept hieronder. En hier vind je nog veel meer leuke wokrecepten.

Een goede wok

Voor deze noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus is een goede wokpan onmisbaar. Zelf heb ik al jarenlang plezier van een gietijzeren wok die ik meer dan 20 jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg. Gietijzer geleidt de hitte goed en behoudt lang zijn temperatuur. Ideaal voor dit en vele andere roerbakrecepten. Hier lees je alles over het kiezen van de beste wok.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. noedels*
  • 4 eieren
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 100 gr. shiitakes
  • 1 paksoi
  • 1 rode ui
  • wokolie
  • oestersaus, naar smaak
  • peper en zout
  • 1 zak kroepoek

* Bijvoorbeeld de brede noedels van Conimex.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een wok op laag vuur en laat deze goed heet worden. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook voor de mie. Doe de eieren in een steelpan, vul met koud water tot de eieren onder staan. Breng aan de kook en laat zes minuten koken zodra het water kookt. Laat de eieren hierna schrikken onder de koude kraan en laat afkoelen.

Snijden en roerbakken

Omdat je veel gaat snijden is een goed koksmes of een scherp santokumes handig. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Verhit een scheut wokolie in de hete wok en roerbak de champignons op hoog vuur. Kruid met peper en zout. Borstel ook de shiitakes schoon en snijd het onderste stukje van de steeltjes. Hierna snijd je de shiitakes in plakjes en voeg je ook deze toe aan de wok. Doe er nu een eetlepel oestersaus bij en schep alles om op hoog vuur. Pel intussen de rode ui en snijd deze doormidden, hierna snijd je de ui in halve ringetjes. Voeg ook de ui toen aan de wok en schep alles goed om.

Kook de noedels

Doe nu ook de noedels in de pan met kokend water en bereid deze zoals aangegeven op de verpakking. Stort de noedels in een vergiet en spoel onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken tot zo, schep ze af en toe om met een vork. Verwijder intussen het onderste stukje van de paksoi en stapel steeds een paar van de stelen op elkaar. Spoel onder de kraan en snijd het harde deel in ringetjes. Voeg deze toe aan de wok en bewaar het bladgroen voor zo. Herhaal dit tot je de hele paksoi hebt gesneden en zet het vuur dan laag. Voeg nog een eetlepel oestersaus toe en schep alles een paar minuten om.

Voeg de noedels toe

Doe nu de uitgelekte noedels in de wok en nog een eetlepel oestersaus. Rol het bladgroen van de paksoi op en snijd in reepjes, voeg toe aan de wok. Zet het vuur weer hoog en schep nog twee minuten om zodat de noedels wat warmer worden. Pel intussen de eieren en snijd deze in partjes. Verdeel de noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus over de borden. Verdeel hier de partjes ei over en strooi er eventueel nog wat (zwart) sesamzaad over. Serveer de noedels met een bakje kroepoek.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'
Afbeelding bij 'Noedels met champignons, shiitake, paksoi en oestersaus'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 558 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 4 gr.
  • Koolhydraten 69 gr.
  • Waarvan suikers 11 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 18 gr.
  • Zout 3.6 gr.
  • Natrium 1440 mg.