Noedels met roergebakken groenten, paddenstoelen en omelet
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 450 gr. paddenstoelen*
- 250 gr. noedels
- 200 gr. sperziebonen
- 200 gr. bimi
- 6 eieren
- verse koriander
- verse gember
- 1 rode peper
- sojasaus
- sesamolie
- sesamzaadjes
- wokolie
- zout
* Ik heb gekozen voor een mix van shiitake, oesterzwammen, cantharellen en kastanjechampignons.
Bereidingswijze
Zet een pan met kokend water op en kook hierin de sperziebonen in 5 minuten beetgaar, voeg de laatste twee minuten de bimi toe aan de pan. Giet de sperziebonen en de bimi af en laat goed droogstomen of uitlekken. Zet ook vast een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd ze in kleinere stukken. Bij de shiitakes en champignons snijd je het harde einde van de steel weg waarna je de shiitake in plakjes snijdt. Ook bij de oesterzwammen verwijder je het harde einde waarna je de rest in reepjes snijdt. Verwijder bij de cantharellen eventueel het harde uiteinde.
Verhit wat olie in de wok en roerbak als eerste de bimi en de sperziebonen 5 minuten op hoog vuur, hierna voeg je de paddenstoelenmix toe en roerbak je deze nog een paar minuten mee. Rasp naar smaak de verse gember boven de wok en roerbak deze op laag vuur nog zo'n 2 minuten mee. Zelf houd ik wel van gember en heb ik een stuk ter grootte van de top van mijn duim gebruikt. Zet het vuur uit maar laat alles in de wok.
Zet intussen een koekenpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt en zet een grote kookpan op met ruim water. Maak de rode peper schoon door deze in de lengte door te snijden en de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Snijd de peper in kleine stukjes en was daarna heel goed je handen. Snijd naar smaak koriander fijn, zelf gebruikte ik ongeveer 6 takjes. Ook de steeltjes kan je meebakken, deze gewoon extra fijn snijden.
Klop in een mengkom de eieren los en voeg de fijngesneden koriander, rode peper en zout naar smaak toe. Roer even goed door elkaar en bak hier twee omeletten van in de koekenpan. Beetje olijfolie verhitten en de helft van het mengsel toevoegen en omdraaien zodra de bovenkant begint te stollen. Dit werkt het makkelijkst door er even een bord op te zetten, de pan om te draaien en daarna de omelet weer in de pan te laten glijden.
Houd de omeletten warm tussen twee borden en kook intussen de noedels gaar. Giet de noedels af en voeg toe aan de wok, zet het vuur onder de wok weer hoog en roerbak nog een paar minuten met een flinke scheut sojasaus, een klein scheutje sesamolie en wat sesamzaadjes.
Rol de omeletten op en snijd in stukjes. Serveer de roergebakken noedels met de groenten en champignons en leg er een paar stukjes omelet bij. Strooi er nog een klein beetje sesamzaad overheen en smullen maar.