Noedels met speklapjes, sugarsnaps, groene asperge, prei, paprika en shiitake
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 225 gr. rijstnoedels*
- 300 gr. speklapjes
- 200 gr. groene aspergetips
- 200 gr. sugar snaps of peultjes
- 100 gr. shiitake
- 1 prei
- 1 gele paprika
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- sojasaus*
- 1 tl. sambal oelek
- 1 tl. bruine basterdsuiker
- sesamzaad
- peper en zout
- wokolie
* Omdat ik dit recept glutenvrij moest maken koos ik voor rijstnoedels en glutenvrije sojasaus. Hoeft het niet glutenvrij dan kan je elk ander soort noedels en gewone sojasaus gebruiken.
Bereidingswijze
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook voor de noedels. Zet ook vast een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Hoe heter de wokpan als je begint hoe beter je alle ingrediënten kan roerbakken.
Snijd de speklapjes met een scherp mes in mooie blokjes en doe in een mengkom. Kruid met wat peper en zout en doe er een theelepel sambal, een flinke scheut sojasaus en een theelepel bruine basterdsuiker bij. Schep alles goed door elkaar en verhit intussen een scheutje wokolie in de hete wok.
Pel de teentjes knoflook en de ui en snijd allebei goed fijn. Bak de blokjes spek een paar minuten op hoog vuur en voeg dan de knoflook en ui toe. Schep goed door elkaar en snijd tussendoor de shiitakes in plakjes, voeg toe aan de wok en roerbak een paar minuten mee.
Snijd de onderkant en het slappe groen van de prei en halveer de prei in de lengte, snijd in halve ringetjes. Maak de sugarsnaps schoon door de puntjes eraf te snijden en eventueel draadjes los te trekken. Snijd de bovenkant van de gele paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd vervolgens in reepjes.
Voeg de groene aspergetips, prei, gele paprika en sugarsnaps toe aan de wok en schep vijf minuten om op hoog vuur. Bereid tussendoor de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Stort vervolgens in een vergiet, spoel kort af met koud water en schep goed om. Doe terug in de pan en bewaar voor zo.
Roer de laatste minuut nog wat sesamzaad naar smaak door de wok en schep de rijstnoedels op de borden. Schep er de gebakken blokjes speklap, sugarsnaps, groene asperge, prei, paprika en shiitake overheen en strooi er nog wat sesamzaad over. Serveer eventueel met een bakje kroepoek en je snelle wokmaaltijd is klaar.