Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool

Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool

Draadjesvlees is zo lekker maar omdat het een aantal uur moet stoven eten we het jammer genoeg niet zo vaak. Afgelopen week had ik er gelukkig weer eens tijd voor en hebben we dus genoten van een maaltje met ouderwets lekker stoofvlees.

Ik heb er deze keer voor gekozen om stoofvlees met romige rodekool en aardappelpuree te maken. Een wat andere bereiding dan je gewend bent van rodekool die afkomstig is uit de Groentebijbel van Mari Maris. Een ideaal gerecht als je een middagje thuis bent zodat het vlees uren kan stoven om daarna op je bord uit elkaar te vallen. Hier vind je het recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

 • 800 gr. runderlappen
 • 1 flinke ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 el. tomatenpuree
 • 250 ml. rode wijn
 • 4 takjes rozemarijn
 • 1 l. runderbouillon
 • roomboter en olijfolie

Ingrediënten romige rodekool en aardappelpuree

 • 800 gr. kruimige aardappelen
 • 100 ml. room
 • 1 rode kool (of ca. 800 gr. gesneden rodekool)
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 5 takjes tijm
 • 125 gr. crème fraiche
 • 100 gr. gemarineerde tomaatjes (kant en klaar, naar smaak: tapas, olijfolie, met knoflook)
 • peper en zout
 • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Begin ruim van tevoren met het bereiden van het stoofvlees. Haal een half uur van tevoren het vlees uit de koelkast zodat dit op temperatuur kan komen. Zet een grote braadpan op het vuur en laat deze door en door warm worden. Zorg dat je een liter warme runderbouillon klaar hebt staan voor zo.

Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Kruid de runderlappen met flink wat versgemalen peper en zout. Doe een flinke klont boter in de braadpan en voeg hier een scheut olijfolie aan toe, laat smelten en bak hier de runderlappen aan beide kanten in tot ze mooi bruin zijn.

Voeg de fijngehakte knoflook, de halve uienringen, de tomatenpuree en de hele takjes rozemarijn toe en roer alles even goed door elkaar. Voeg nu langzaam de runderbouillon toe en laat de rode wijn via de zijkant van de pan bij het mengsel lopen. Verwarm op middelhoog vuur totdat het goed begint te borrelen en zet het vuur dan op de laagste stand. Doe de deksel op de pan en laat de runderlappen zo'n 4 tot 5 uur stoven.

Als je een vlamverdeler hebt is het verstandig deze onder de pan te doen voor je begint met het bereiden van het stoofvlees. Zo wordt de warmte goed verdeeld over de pan en kan je het rustig laten staan. Anders moet je regelmatig het vlees even over de bodem schuiven zodat het niet aanbakt.

Rodekool en aardappelpuree

Maak een half uur voor het stoofvlees klaar is de aardappelpuree door de aardappels te schillen en in gelijke stukken te snijden. Kook de aardappelen 20 minuten in een ruime pan en giet ze daarna af en laat van het vuur af even droogstomen. Voeg de room toe en wat peper en zout en stamp fijn tot een smeuïge aardappelpuree. Houd warm op een laag vuurtje en roer regelmatig even om.

Als het stoofvlees bijna klaar is begin je met het bereiden van de rodekool. Als je een hele kool hebt snijd je deze in kleine reepjes, dit doe je door de kool eerst te halveren en daarna nog eens doormidden te snijden. Met een scherp mesje snijd je de harde witte kern uit de kool en met een koksmes snijd je het tenslotte in dunne reepjes. Haal de buitenste bladeren er eventueel af als deze niet meer glanzen.

Pel de ui en de teentjes knoflook, snipper de ui en hak de teentjes knoflook zo fijn mogelijk. Ris de tijm van de takjes en hak deze fijn. Verwarm een flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt en doe een scheut olijfolie in de pan. Fruit de ui en de knoflook tot deze een beetje glazig worden en voeg dan de rodekool en de fijngehakte tijm toe.

Roer alles goed door elkaar en schep beetje bij beetje de crème fraiche erbij, blijf steeds goed roeren zodat de crème fraiche alle rodekool bedekt. Snijd de gemarineerde tomaatjes in dunne reepjes en voeg toe aan het koolmengsel en roer goed door elkaar.

Zet het vuur wat hoger tot het mengsel begint te koken en draai het vuur daarna weer naar de laagste stand, laat het mengsel zo'n 10 tot 12 minuten smoren. Proef af en toe of de kool knapperig blijft. Voeg vlak voor het opdienen nog een klein beetje fijngehakte tijm toe en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer door een schep aardappelpuree op een bord te doen en hier een schep romige rodekool naast te leggen. Leg er een paar stukjes stoofvlees bij en schep wat saus van het vlees over de puree. Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'
Afbeelding bij 'Ouderwets lekker stoofvlees met romige rodekool'