Ovenschotel met bloemkool en ham

Ovenschotel met bloemkool en ham

Laatst heb ik deze ovenschotel met bloemkool, aardappelen en ham gemaakt en hij was echt heerlijk. De bereidingstijd is misschien wat langer dan normaal maar het werk dat je er voor moet doen valt gelukkig heel erg mee.

Het oorspronkelijke recept komt van Koken & Genieten maar heb ik aangepast omdat ik deze bloemkool ovenschotel zo lekkerder vond. Een heerlijk maaltje met een lekker krokante korst en een lekker sausje.

Tip: heb je geen kookroom in huis dan kan je de 250 ml. kookroom ook vervangen door 250 ml. (volle) melk.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. vastkokende aardappels
  • 1 bloemkool
  • 200 gr. yorkham (plakjes vleeswaren)
  • 1 ui
  • 250 ml. kookroom
  • 400 ml. water
  • groentebouillonblokje
  • 30 gr. bloem
  • Parmezaanse kaas
  • roomboter
  • peper en zout
  • paneermeel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 175 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet ze daarna af, laat de aardappelen nog even droogstomen.

Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze circa 6 minuten beetgaar in 400 ml. water met wat zout. Zet een deksel op de pan zodat er zoveel mogelijk vocht in de pan blijft. Giet het kookvocht na afloop in een maatbeker en laat ook de roosjes even droogstomen.

Verhit een klontje boter in een hapjespan en snijd de plakken ham eerst in reepjes en daarna in kleine vierkantjes. Bak de ham in de roomboter tot deze lekker bruin en krokant wordt. Schep de ham met een schuimspaan uit de pan maar laat het bakvet achter. Bewaar de ham voor zo.

Doe een extra klontje boter in de pan en pel en snipper de ui. Bak de gesnipperde mui mooi glazig in de boter en het bakvet van de ham. Als de ui goed glazig is strooi je de bloem over de ui en bakt dit even mee tot de bloem bruin wordt, schep tussendoor de ui en bloem een beetje om.

Giet 250 ml. van het opgevangen kookvocht van de bloemkool en de kookroom in de hapjespan en voeg het groentebouillonblokje toe. Breng het mengsel aan de kook en laat een paar minuten pruttelen op een laag vuurtje tot het bouillonblokje volledig is opgelost. Blijf roeren tot dit is gebeurd!

Doe de aardappelen in de ingevette ovenschaal, verdeel de bloemkoolroosjes hier over en strooi de stukjes gebakken ham er overheen. Giet nu de saus over de ovenschotel en strooi er flink wat versgemalen peper en zout over. Laat dit 20 minuten bakken in je voorverwarmde oven.

Haal de ovenschaal er na 20 minuten uit maar laat de oven aanstaan. Rasp naar smaak Parmezaanse kaas over de ovenschotel en strooi een laagje paneermeel over de hele schotel heen. Verdeel klein gesneden blokjes roomboter over het laagje paneermeel en zet de ovenschaal nog zo'n 10 tot 15 minuten in de oven tot de bovenste laag goud en krokant is.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'
Afbeelding bij 'Ovenschotel met bloemkool en ham'