
Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappelen
- 300 gr. rundergehakt
- 250 ml. groentebouillon
- 125 gr. kastanjechampignons
- 100 gr. geraspte belegen kaas
- 30 gr. roomboter + wat extra
- 2 preien
- 2 zoete uien
- 1 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl. tomatenpuree
- bloem
- foelie*
- peper en zout
- olijfolie
* Foelie is een specerij dat je kan vinden in het kruidenvak van de supermarkt. Heb je geen foelie dan kan je deze vervangen door nootmuskaat. Foelie heeft een sterke smaak, gebruik dus niet al teveel.
Bereidingswijze
Zet vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt, verwarm ook je oven vast voor op 175 graden. Zet ook alvast een ingevette ovenschaal klaar voor zo.
Pel de uien en teentjes knoflook en snijd deze goed fijn. Maak de winterpeen schoon en snijd deze in dunne plakjes. Snijd de champignons in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak hier de zoete ui en knoflook kort in aan. Voeg de wortel en champignons toe en bak kort totdat de ui goed glazig begint te worden en de champignons beginnen te slinken.
Schep alles uit de hapjespan en bewaar voor zo, rul nu het gehakt in de pan totdat het gehakt bruin is geworden. Eventueel kan je het vuur wat hoger zetten. Schep nu de zojuist gebakken groenten weer in de pan en kruid naar smaak met wat versgemalen peper, zout en wat foelie. Schep alles goed door elkaar en voeg ongeveer één eetlepel bloem toe.
Schep alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe. Verwarm het mengsel totdat het begint te pruttelen en zet het vuur dan wat lager. Roer er nog een theelepel tomatenpuree doorheen en laat het een half uur pruttelen terwijl je af en toe alles omroert.
Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen 20 minuten en giet ze daarna af. Voeg de roomboter toe en kruid met wat versgemalen peper en zout. Stamp de aardappelen tot je een mooie romige aardappelpuree hebt. Zet het vuur uit en bewaar voor zo.
Schep na een half uurtje het gehaktmengsel in de ovenschaal enverdeel over de bodem. Schep hier de aardappelpuree overheen en verdeel over het gehaktmengsel zodat het er overal even dik opligt. Snijd de preien in dunne ringetjes en strooi deze over de aardappelpuree.
Strooi de geraspte kaas over de preiringetjes en snijd nog wat kleine blokjes roomboter af die je over de ovenschotel verdeelt. Schuif de ovenschotel zo'n 20 tot 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi krokant is geworden.
Recepten in je mail







