Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. risottorijst
- 750 ml. groentebouillon*
- 50 ml. witte wijn
- 300 gr. gemengde paddenstoelen**
- 6 lenteuitjes
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- 25 gr. roomboter
- Parmezaanse kaas
- handje bladpeterselie
- peper en zout
- olijfolie
* Ik trok een groentebouillon van 750 ml. water en twee bouillonblokjes, zo had deze net iets meer smaak. Je kan ook een verse of kant en klare groentebouillon gebruiken.
** Ik koos voor een melange met kastanjechampignons, nameco en duinvoetjes. Kijk gewoon wat er op dit moment in de winkel ligt en maak daar een keuze uit.
Bereidingswijze
Verwarm de hapjespan vast voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Warm de groentebouillon op in een tweede pannetje en zet klaar voor zo. Pel de sjalotjes en hak deze goed fijn met een koksmes. Pel ook het teentje knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in en hete hapjespan en bak de fijngehakte sjalotjes en knoflook hier een paar minuten in aan, kruid met wat peper en zout.
Voeg nu de risottorijst toe en bak deze een minuutje mee. Giet er de witte wijn bij en schep goed door elkaar, de witte wijn zal direct worden opgenomen door de risotto. Giet er nu 250 ml. groentebouillon bij en schep nogmaals door elkaar. Verwarm de risotto ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur, de groentebouillon mag net niet koken. Schep regelmatig om en als je merkt dat de groentebouillon volledig is opgenomen giet je er steeds weer wat bij. De risotto mag vochtig blijven maar niet onder de bouillon komen te staan. Waarschijnljk heb je niet alle groentebouillon nodig.
Als de risotto opstaat borstel je de paddenstoelen schoon en snijd je deze in plakjes. De nameco maak je schoon door de onderkant van de steeltjes af te snijden, deze paddenstoeltjes bak je in hun geheel. Dit geldt ook voor andere kleine paddenstoelen als beukenzwammetjes. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de paddenstoelen hier in. Kruid met wat peper en zout en strooi er wat fijngehakte bladpeterselie over. Bak de paddenstoelen tot ze mooi bruin kleuren en beginnen te slinken.
Snijd de onderkant van de lenteuitjes en snijd de lenteuitjes vervolgens in ringetjes. Als de risottorijst bijna klaar is voeg je de lenteuitjes toe en bak je deze kort mee, blijf de risotto regelmatig omscheppen zodat deze niet aanbakt. Doe de roomboter er nu bij en schep de risotto om tot de roomboter volledig is gesmolten. Houd je van een wat kaasachtige risotto dan kan je er naar smaak Parmezaan overheen raspen en omscheppen tot deze is gesmolten. Proef tussendoor of de risotto naar je smaak is.
Schep er nu de gebakken paddenstoelen doorheen en strooi er nog wat fijngehakte peterselie over, kruid eventueel met wat extra peper. Schep de paddenstoelen risotto op de borden en rasp er vlak voor het opdienen nog wat Parmezaanse kaas overheen. Garneer eventueel met nog wat fijngehakte peterselie en dien de paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas meteen op. Direct uit de pan is de risotto namelijk nog heerlijk smeuïg en het allerlekkerst. Buon appetito!