Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Deze paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes moet je echt eens proberen. Ik bakte de shiitakes en spekreepjes met sojasaus. Hierdoor kreeg de paksoi stamppot een lekker Oosters tintje. De gebakken uitjes en wat extra ketjap manis maakten het helemaal af.

Deze stamppot is erg makkelijk te maken. Binnen een half uurtje heb je deze al op tafel staan. Terwijl de aardappels staan te koken kan je de rest bereiden. Hierna nog even stampen en door elkaar roeren en klaar ben je. Krijg je ook al zin in deze lekkere paksoi stamppot? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept.

Wil je liever een andere stamppot? Kijk dan eens tussen de stamppot recepten die ik al eerder maakte. En ook als je iets anders wil maken met paksoi vind je genoeg inspiratie op Kookidee. Bekijk hier alle recepten met paksoi.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 1 paksoi
  • 200 gr. shiitakes
  • 125 gr. taugé
  • 250 gr. spekreepjes
  • olijfolie
  • peper en zout
  • sojasaus
  • gebakken uitjes
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • ketjap manis

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook de aardappels hierin in 20 minuten gaar. Snijd intussen de onderkant van de paksoi. Spoel de paksoi even schoon en snijd de harde stelen in reepjes. Bewaar het bladgroen voor straks. Kook de steeltjes de laatste vijf minuten mee met de aardappels.

Giet de aardappels en paksoi na 20 minuten af en laat kort droog stomen. Stamp fijn met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout.

Bak de overige ingrediënten

Terwijl de aardappels koken bereid je de rest van de stamppot. Verwarm een grote hapjespan of wok op laag vuur. Boen de shiitakes schoon en snijd in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan of wok. Voeg de shiitakes toe en kruid met wat peper. Doe er een scheutje sojasaus bij en bak tot de shiitakes flink zijn geslonken.

Voeg nu de spekreepjes toe en bak mee tot ze krokant zijn. Doe tijdens het bakken nog een scheutje sojasaus in de pan. Als de spekjes goed zijn voeg je de taugé nog toe. Bak deze een minuutje mee. Snij het bladgroen van de paksoi tot slot in reepjes.

Maak de stamppot af

Roer het (rauwe) bladgroen samen met de gebakken spekjes, taugé en shiitakes door de paksoi stamppot. Verwarm nog kort en serveer de stamppot met een scheutje ketjap manis en gebakken uitjes.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 492 kcal.
  • Vetten 22 gr.
  • Waarvan verzadigd 1 gr.
  • Koolhydraten 51 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 17 gr.
  • Zout 4 gr.
  • Natrium 1600 mg.