Pannenkoek met roomkaas, gerookte zalm en bieslook

Pannenkoek met roomkaas, gerookte zalm en bieslook

Dol op hartige pannenkoeken? Probeer dan zeker deze pannenkoek met roomkaas, gerookte zalm en bieslook eens. Zowel warm uit de pan als afgekoeld smaken deze pannenkoeken heerlijk. Bijvoorbeeld voor het avondeten maar ook ideaal als stevige lunch.

Met het recept hieronder maak je ongeveer twaalf pannenkoeken. Zelf hadden we er aan twee per persoon genoeg. De hoeveelheid gerookte zalm die ik heb aangehouden is dan ook voor twee pannenkoeken per persoon. Wil je alle twaalf de pannenkoeken met gerookte zalm? Kies dan voor 300 gram.

De pannenkoeken die je overhoudt (zonder de zalm natuurlijk) neem je gewoon de volgende dag. Gewoon met wat poedersuiker of bijvoorbeeld met verse aardbeien. Je kan ze gewoon opwarmen in een droge hete koekenpan. Of je eet ze gewoon koud. Nog meer inspiratie nodig? Dan vind je hier nog veel meer pannenkoek recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. bloem
  • 900 ml. melk
  • 4 eieren
  • 200 gr. gerookte zalmfilet
  • roomkaas, naturel (bv. Philadelhpia)
  • verse bieslook
  • 4 lenteuitjes
  • zout
  • boter om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid de pannenkoeken kort van tevoren en houd deze warm. Dit kan je doen tussen twee borden die je op een pan heet water hebt staan. Je kan ze ook prima warm houden in de oven. Zet deze dan op 50°C en leg de pannenkoeken op een bord.

Maak het beslag

Maak eerst het beslag door 400 gram bloem in een mengkom te doen. Roer en een snufje zout doorheen en voeg de helft van de melk toe. Roer tot een glad mengsel met de garde en voeg daarna stuk voor stuk de eieren toe. Roer ieder ei goed door het beslag voor je het volgende ei toevoegt. Hierna roer je er de rest van de melk doorheen tot je een mooi en dun beslag over hebt gehouden.

Tip: maak het beslag iets van tevoren en laat een tijdje staan. De pannenkoeken worden hierdoor nog lekkerder.

Bak de pannenkoeken

Verhit een goede pannenkoekenpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Smelt hier een beetje boter in en voeg een flinke saus- of soeplepel beslag toe. Draai de pan direct voorzichtig rond en verdeel het beslag over de bodem. Bak een minuutje en controleer met een spatel of de onderkant mooi gestold is. Draai de pannenkoek hierna om en bak ook de andere kant.

Herhaal dit voor alle pannenkoeken. Omdraaien doe ik altijd als de bovenkant net niet meer vochtig is. Dan hoef je niet iedere keer de onderkant van de pannenkoek te controleren. Ik wip de pannenkoeken zelf altijd om met een dunne lange spatel. Ben je een echte pro dan keer je ze natuurlijk in de lucht.

Beleg de pannenkoeken

Snijd een handje verse bieslook fijn. De lenteuitjes snijd je hierna in ringetjes. Vervolgens smeer je de warme of afgekoelde pannenkoeken in met de roomkaas. Doe dit naar smaak, lekker dik of juist dun. Strooi hier de fijngehakte bieslook over en verdeel daarna de gerookte zalm over de pannenkoeken.

Strooi er tot slot de ringetjes lenteui overheen en serveer de pannenkoeken direct. Eventueel kan je de zalm nog een beetje kruiden met peper en zout. Zelf vind ik dat niet echt nodig.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pannenkoek met roomkaas, gerookte zalm en bieslook'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 836 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 14 gr.
  • Koolhydraten 83 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 41 gr.
  • Zout 3.1 gr.
  • Natrium 1240 mg.