Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Waar ik zelf verzot ben op hartige pannenkoeken bak ik voor mijn vriendin altijd een stapeltje pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel. En ik moet toegeven dat ik er zelf ook altijd een paar van neem, de combinatie is namelijk erg lekker. Niet voor niets vind je ze op bijna iedere menukaart van een pannenkoekenrestaurant.

Pannekoeken maak ik trouwens altijd zelf met meestal niet meer dan wat bloem, melk en eieren. Net zo makkelijk als een pak pannenkoekenmix en ook nog eens stukken goedkoper. Heb je ook zin in deze lekkere pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel dan vind je hieronder het makkelijke recept. Lekker als avondeten of gewoon tussendoor, al kan je dan eventueel de helft minder bakken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. bloem
  • 3 eieren
  • 900 ml. melk
  • snufje zout
  • 2 appels
  • rozijnen
  • kaneel
  • boter om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Doe 400 gram bloem met een flinke snuf zout in een ruime mengkom en voeg hier de helft van de melk aan toe. Meng goed door elkaar met een garde of handmixer tot alle klontjes zijn verdwenen. Breek per stuk de eieren boven de mengkom en roer door het beslag. Doe er tot slot de rest van de melk bij en meng er goed doorheen. Laat het beslag ongeveer 15 minuten staan, hier worden je pannenkoeken echt lekkerder door.

Verwarm een paar minuten voor je begint te bakken de pannenkoekenpan alvast voor op laag vuur. Zorg ervoor dat je pan door en door heet is zodat ook je eerste pannenkoek meteen lukt. Het mislukken van de eerste pannenkoek komt namelijk meestal doordat de pan nog niet heet genoeg is.

Snijd met een scherp mes een paar flinterdunne plakjes appel af. Zelf doe ik dit per pannenkoek zodat de appel geen kans krijgt bruin te kleuren. Snijd de appel zodra je de vorige pannenkoek hebt omgedraaid, zo kan je aan één stuk doorbakken.

Verhit een klein beetje boter in de hete koekenpan en kantel de pan zodat deze zich over de bodem verdeelt. Schep er met een soeplepel het beslag in en kantel de pan nogmaals om het beslag gelijk over de pan te verdelen. Verdeel er meteen wat plakjes appel en een handje rozijnen over en druk met een spatel zachtjes in het nog vochtige beslag. Zo blijft alles op zijn plek als je de pannenkoek zo omdraait.

Zodra het beslag aan de bovenkant net niet meer vochtig is draai je de pannenkoek om met een spatel. Schud eerst eventueel voorzichtig met de pan zodat de pannenkoek loskomt van de bodem. Bak de pannenkoek nog een minuutje en schuif voorzichtig uit de pan. Herhaal dit voor alle pannenkoeken.

Dien de pannenkoeken zo snel mogelijk op en strooi er naar smaak kaneel over. Eventueel kan je er ook nog wat poedersuiker of stroop overheen doen. Houd je nog pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel over dan kan je deze de volgende dag in een droge hete koekenpan weer verwarmen.

Wil je alle pannenkoeken allemaal in één keer bakken? Zet dan een groot bord op een pan heet water en leg daar je versgebakken pannenkoeken op. Leg er een omgekeerd bord bovenop en je pannenkoeken blijven heerlijk warm.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel'
Afbeelding bij 'Pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel'