Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. kidneybonen
- 200 gr. zwarte bonen
- 200 gr. cherrytomaatjes
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 1 oranje paprika
- 400 gr. tomatenblokjes, pak
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 el. suiker
- paprikapoeder
- djintan
- olijfolie
- peper en zout
Voor de gehaktballetjes:
- 300 gr. gehakt, half-om-half
- 1 sjalotje
- paneermeel
- handje peterselie
- peper en zout
- 1 ei
Tip: weinig tijd? Haal dan kant-en-klare gehaktballetjes bij de slager of supermarkt.
Bereidingswijze
Gebruik je zelfgemaakte gehaktballetjes? Maak deze dan van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Zo worden ze iets steviger en blijven ze mooi rond tijdens het bakken. Doe het gehakt in een grote mengkom en kruid naar smaak met peper en zout. Hak met een koksmes een handje peterselie fijn en doe in de mengkom. Pel een sjalotje en snipper deze goed klein. Doe ook de fijngesneden sjalot in de mengkom. Breek er een ei boven en voeg wat paneermeel toe. Kneed het gehakt en voeg tussendoor net zoveel paneermeel toe tot het gehakt stevig aanvoelt. Rol er nu 12 tot 15 gehaktballetjes van.
Bak de gehaktballetjes voor
Zet een grote hapjespan op het vuur en verwarm deze goed voor. Verhit er een scheut olijfolie in en bak de gehaktballetjes een paar minuten aan. Rol ze door de pan en haal eruit als de balletjes mooi bruin zijn aan alle kanten. Snijd in de tussentijd de paprika's en courgette in blokjes. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Pel de ui en knoflook en hak deze goed fijn.
Bereid de rest
Als de gehaktballetjes uit de hapjespan zijn gehaald doe je er wat extra olijfolie in. Bak nu op laag vuur de ui aan tot deze glazig is. Doe er de blokjes paprika en courgette bij en kruid met wat peper en zout. Bak een paar minuten op middelhoog vuur tot de paprika zacht wordt. Voeg nu de suiker, fijn gehakte knoflook en uitgelekte bonen toe. Kruid naar smaak met het paprikapoeder en de djintan. Zelf gebruikte ik ongeveer een flinke theelepel van beiden.
Schep alles nog eens goed door en doe er dan de tomatenblokjes uit pak bij. Breng voorzichtig aan de kook en draai het vuur weer wat lager. Doe er de aangebakken gehaktballetjes bij. Halveer de cherrytomaatjes en voeg ook deze toe aan de pan. Laat nu zo'n 15 tot 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Serveer met een stuk Turks brood of met witte rijst.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 688 kcal.
- Vetten 22 gr.
- Waarvan verzadigd 7 gr.
- Koolhydraten 86 gr.
- Waarvan suikers 16 gr.
- Vezels 20 gr.
- Eiwitten 37 gr.
- Zout 1.8 gr.
- Natrium 720 mg.