Pastasalade met gerookte zalm, doperwten en broccoli

Pastasalade met gerookte zalm, doperwten en broccoli

Pastasalades behoren altijd tot mijn favoriete maaltijden in de zomer. Vaak maak ik ze al van tevoren zodat het ‘s avonds alleen nog maar uit de koelkast gehaald hoeft te worden. Deze pastasalade met gerookte zalm kan je heel snel bereiden en smaakt heerlijk met een stokbroodje met olijfolie en een lekker glas witte wijn.

Voor pastasalades kan je veel soorten pasta gebruiken zoals macaroni, schelpjes of penne. Voor deze pastasalade met gerookte zalm, doperwten en broccoli heb ik gekozen voor die laatste omdat deze net wat steviger is. Dat vind ik bij deze salade net wat lekkerder maar kies vooral zelf je favoriete pasta.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 350 gr. penne of een andere pasta
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 1 stronk broccoli
  • 150 gr. doperwten (Zelf doppen? Koop dan ca. 500 gr. peultjes.)
  • citroensap
  • peper en zout
  • olijfolie

Extra ingrediënten

  • roze peperkorrels
  • 100 gr. groene aspergetopjes

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Snijd de gerookte zalm in plakken van circa 2 centimer dik en snijd deze daarna in stukjes. Doe de stukjes zalm in een kom, sprenkel er wat citroensap overheen en meng goed door elkaar. Laat dit een kwartiertje staan.

Kook intussen de penne zoals aangegeven op de verpakking en trek er twee minuten vanaf om hem wat steviger te houden. Staat er een 'al dente' bereidingstijd bij dan kan je deze gewoon aanhouden. Doe de gekookte pasta in een vergiet, spoel goed af onder een koude kraan en doe er daarna een scheut olijfolie en wat versgemalen peper overheen. Even goed roeren of schudden zodat het goed mengt.

Snijd de roosjes van de broccoli en kook deze 3 minuten en spoel net als de pasta onder een koude kraan. Kook daarna de doperwtjes 3 minuten en spoel ook deze meteen af onder een koude kraan. Laat de groenten goed uitlekken in het vergiet, deze kunnen gewoon bij elkaar.

Neem een grote kom en doe hier de afgekoelde penne, de broccoliroosjes, de doperwtjes en de stukjes gerookte zalm in. Meng alles even goed door elkaar en bestrooi nog even met wat peper en zout.

Variatie

Voor een iets uitgebreidere versie van deze pastasalade kan je ook nog roze peperkorreltjes en gekookte of gegrilde groene aspergetopjes toevoegen. Roze peper is niet zo pittig als je zou denken, het heeft eerder een wat zoete en citrusachtige smaak en is erg lekker in combinatie met de zalm. Roze peper kan je bij veel supermarkten krijgen en anders bij de toko.

Ook de aspergetopjes smaken erg lekker in combinatie met de zalm en de broccoli. Iets meer gedoe omdat het het lekkerst is als je deze kort grillt nadat je ze hebt ingesmeerd met wat olijfolie. Je kan ze eventueel ook gewoon koken maar de smaak is dan iets minder aanwezig.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pastasalade met gerookte zalm, doperwten en broccoli'