Pastinaak wortelstamppot met in donker bier gestoofd rundvlees
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. aardappels, kruimig
- 600 gr. pastinaak
- 500 gr. bospeen
- scheutje melk
- klontje roomboter
- peper en zout
Voor het stoofvlees:
- 600 gr. runderriblap
- 1 l. runderbouillon*
- 330 ml. donker bier (tripel of quadrupel)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl. tomatenpuree
- 5 takjes rozemarijn
- 1 plak ontbijtkoek
- bloem
- peper en zout
- 100 gr. roomboter
- olijfolie
* Ik maakte een liter runderbouillon met drie bouillonblokjes voor een wat sterkere smaak. Eventueel kan je ook runderfond gebruiken, neem dan ca. 500 ml.
Bereidingswijze
Zet vast een flinke stoof- of braadpan op laag vuur zodat de bodem goed heet wordt.
Kruid de runderriblappen aan beide kanten met peper en zout, wrijf dit er goed in. Snijd het vlees vervolgens in blokjes en doe in een mengkom. Strooi er wat bloem overheen en schep het goed door elkaar.
Pel de ui, halveer deze en snijd vervolgens in halve ringen. Pel de tenen knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Bereid intussen de runderbouillon in een aparte pan en houd deze warm voor zo.
Smelt de roomboter in de stoofpan en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Doe de stukjes rundvlees in de pan en bak deze korte tijd aan zodat de buitenkant bruin wordt. Doe er nu de gesneden ui, knoflook en tomatenpuree bij en schep goed om. Giet het flesje bier leeg in de pan en doe er ongeveer 750 ml. van de hete runderbouillon bij. Bewaar de rest van de bouillon voor later.
Verkruimel de plak ontbijtkoek boven de pan en leg de takjes rozemarijn erin. Bind de takjes eventueel aan elkaar met een stukje braadtouw zodat je de lege takjes later niet op hoeft te vissen. Verhit alles tot het begint te borrelen en zet daarna een vlamverdeler onder de pan.
Draai het vuur zo laag dat het nog net borrelt en laat vier uur stoven met het deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in zit, doe er anders steeds een klein beetje runderbouillon bij. Schep het geheel af en toe om zodat het niet vastkoekt aan de bodem van de pan.
Ongeveer een half uur voor het stoofvlees klaar is bereid je de pastinaak wortelstamppot. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Schil de pastinaken met een dunschiller, verwijder beide uiteinden en snijd de rest in blokjes. Boen de bospeen schoon onder de kraan, verwijder het loof en de onderkant en snijd in stukjes.
Breng in een ruime kookpan een flinke laag water aan de kook. Kook de aardappelen, de pastinaak en de bospeen in 20 minuten gaar. Giet af, laat kort stomen en stamp tot een smeuïge puree met een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met peper en zout en houd warm voor zo.
Als de saus in de stoofpan nog te dun is kan je het vuur iets hoger zetten en de deksel van de pan verwijderen. Kook de saus in tot de gewenste dikte, een beetje stroperig vind ik hem het lekkerst. Serveer de pastinaak wortelstamppot met het in donker bier gestoofde rundvlees en schep er nog wat van de saus overheen.