Pittige chili con carne met tortilla chips
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. rundergehakt
- 400 gr. bruine bonen (uitgelekt)
- 500 gr. kidneybonen (uitgelekt)
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 2 tenen knoflook
- 70 gr. tomatenpuree
- 400 gr. tomaatblokjes
- 125 gr. tortilla chips
Chili con carne kruiden:
- 1 tl. chilivlokken
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. oregano, gedroogd
- 1 tl. peterselie, gedroogd
- 1/2 tl. djintan (gemalen komijnzaad)
- tabasco
- peper en zout
Tip: chili con carne kruiden zijn er in allerei samenstellingen. Chlipoeder of vlokken, djintan en paprikapoeder mogen niet ontbreken. Zelf varieer ik regelmatig met kruiden.
Bereidingswijze
Verwarm een flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden. Doe de bruine bonen en kidneybonen in een vergiet en laat uitlekken.
Pel de uien, snijd in vieren en daarna in stukjes. Pel de knoflook en hak goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak hier de ui en knoflook in aan tot de ui glazig wordt. Doe het gehakt erbij en alle kruiden en tabasco, kruid extra met peper en zout naar smaak. Rul het gehakt op middelhoog vuur.
Snijd intussen de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika's in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Voeg de gesneden paprika toe aan de pan zodra het gehakt bruin is. Bak een paar minuten mee en schep regelmatig om.
Doe de tomatenpuree erbij en schep goed om op hoog vuur. Zodra de tomatenpuree wat zoetig begint te ruiken doe je er de tomaatblokjes bij. Zodra het begint te pruttelen zet je een deksel op de pan en laat je de saus ongeveer 25 minuten op middelhoog vuur staan zodat het nog net borrelt.
Doe er de laatste vijf minuten de uitgelekte bruine bonen en kidneybonen bij en zet het vuur weer wat hoger. Roer goed door elkaar zodat de bonen goed warm kunnen worden. Serveer de chili con carne op borden of in kommen en doe er wat tortilla chips overheen.