Pizza bianca met prosciutto crudo, burrata en rucola
Recept
Ingrediënten
2 pizza's
- 250 gr. bloem 00 + wat extra
- 7 gr. instant gist
- 1 tl. suiker
- snufje zout
- 150 ml water, handwarm
- 1 el. olijfolie
Voor de topping:
- 80 gr. prosciutto crudo
- 150 gr. burrata
- 35 gr. rucola
- 2 tl. groene pesto
- pijnboompitjes
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze
Zelf maak ik mijn pizza's altijd met zelfgemaakte pizzabodems. Ik gebruik hiervoor bloem type 00 en gist en laat dit dan zo'n anderhalf uur rijzen. Eventueel kan je ook een kant-en-klare pizzabodem kopen of pizzabloem dat niet hoeft te rijzen (bv. La Tua Farina Mix voor pizza en focaccia). Je bent dan sneller klaar maar zelf vind ik de smaak dan toch net iets minder.
Pizzadeeg met de keukenmachine maken
Maak je het pizzadeeg met de keukenmachine dan gebruik je hiervoor het kneedmes. De bloem doe je met het zout in de mengkom van je keukenmachine en meng je kort door elkaar. Doe vervolgens 150 ml. handwarm water in een mengbeker en los hier de suiker met het gist in op. Laat de keukenmachine draaien en voeg langzaam het watermengsel toe, direct daarna voeg je ook de olijfolie toe. Laat nu je keukenmachine draaien tot je een bol deeg hebt die niet meer aan de rand van je mengkom kleeft. Meestal is dit na enkele minuten al het geval.
Pizzadeeg met de hand maken
Je kan het deeg ook zonder de keukenmachine maken. Meng hiervoor de bloem met het zout en doe in een mengkom. Eventueel kan je het ook in een hoopje op je werkblad leggen. Los in een mengbeker de suiker op in het water en roer hier de gist doorheen. Maak vervolgens een kuil in het midden van de berg bloem en voeg hier het water aan toe. Veeg het water met je vingertoppen door de bloem tot je een wat kruimelig mengsel krijgt. Kneed vervolgens met beide handen tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt. Reken erop dat je zo'n 10 tot 15 minuten moet kneden voor een echt soepel pizzadeeg.
Rijzen van het deeg
Vervolgens moet je het deeg 90 minuten laten rijzen op een warme plek in je kamer. Doe de bol deeg in een mengkom die je met wat olijfolie invet en dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat het deeg nu 90 minuten staan tot het in volume is verdubbeld. Kneed hierna nog even door elkaar en verdeel in twee gelijke porties.
Pizza's maken
Verwarm je oven voor op 250 graden, gebruik je een pizzasteen dan leg je deze er in voor je de oven aan doet. Het best is het om je oven minimaal een half uur voor te verwarmen zodat deze echt goed heet is. Gebruik je geen pizzasteen dan zet je vast twee bakplaten met bakpapier klaar.
Intussen rol je het deeg uit tot een mooie ronde bodem van slechts enkele millimeters dik. Bestrooi zowel je werkblad als het deeg met wat bloem zodat dit niet blijft plakken. Smeer de pizzabodems in met wat van de groene pesto en houd ongeveer een centimeter aan de rand vrij. Bak de pizza zo'n vijf tot acht minuten op de pizzasteen (per stuk) of zo'n tien minuten op de bakplaat.
Als de rand mooi goudbruin en knapperig is haal je de pizza uit de oven, doe eventueel direct de volgende pizza er weer in. Verdeel wat van de rucola over de gebakken pizzabodem en doe daar de gedroogde ham overheen. Pluk er wat van de burrata over en strooi daar wat pijnboompitjes en wat extra rucola over.
Sprenkel er ook nog een beetje goede olijfolie overheen. Maal er tot slot wat zwarte peper over en je pizza bianca met prosciutto crudo, burrata en rucola is klaar. Buon appetito!