
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Recept
Ingrediënten
2 pizza's
- 250 gr. bloem 00
- 7 gr. instant gist
- 1 tl. suiker
- 1/2 tl. zout
- 150 ml. handwarm water
- 1 el. olijfolie
Voor de topping:
- 100 gr. prosciutto crudo
- 100 gr. kastanjechampignons
- 1 bol buffelmozzarella
- 35 gr. rucola
- Italiaanse kruiden
- grof zeezout
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze
Het deeg voor deze pizza bianca is erg makkelijk te maken. Je kan het zowel met de keukenmachine als met de hand maken, allebei de methodes leg ik hieronder uit. Houd er rekening mee dat je het deeg ongeveer anderhalf uur moet laten rijzen.
Pizzadeeg met de keukenmachine maken
Wil je het pizzadeeg met de keukenmachine maken dan gebruik je het kneedmes. Doe de bloem met het zout in de mengkom van je keukenmachine en meng door elkaar. Doe 150 ml. handwarm water in een mengbeker en los hier de suiker en gist in op. Laat de keukenmachine draaien en voeg langzaam het water toe, voeg ook direct de olijfolie toe. Laat je keukenmachine draaien tot je een bol deeg hebt die niet meer aan de rand van je mengkom kleeft.
Pizzadeeg met de hand maken
Meng de bloem met het zout en doe in een mengkom of leg in een hoopje op je werkblad. Los in een mengbeker de suiker op in het water en roer hier de gist doorheen. Maak een kuil in het deeg en voeg hier het water aan toe. Veeg het water met je vingertoppen door de bloem en kneed met beide handen tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt. Reken erop dat je zo'n 10 tot 15 minuten moet kneden voor een soepel deeg.
Laat het deeg rijzen
Vet een mengkom in met wat olijfolie en leg hier de bal deeg in. Dek de mengkom af met een stuk vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 90 minuten rijzen. Heb je een oven die op 30 graden kan dan zet je de mengkom in de oven. Zoek anders een warme plek in de kamer en laat het deeg daar rijzen. Na 90 minuten is het deeg flink in volume toegenomen en is het klaar om te verwerken.
Maak de pizza
Verwarm je oven voor op 250 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en bestrooi je werkblad met bloem. Leg hier een portie deeg op en druk plat met de palm van je hand. Strooi er nog wat bloem over en rol met een deegroller uit tot een mooie ronde plak van zo'n 2 mm dik. Leg op een bakplaat en herhaal voor de tweede bal deeg.
Prik met een vork gaatjes in de pizzabodem en besprenkel de bodems met olijfolie. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de bodem. Strooi er wat Italiaanse kruiden overheen en bak de bodems in ongeveer acht minuten goudbruin en knapperig. Haal de pizzabodems uit de oven en scheur de prosciutto crudo in stukken. Verdeel de ham over de pizzabodems.
Laat de buffelmozzarella goed uitlekken en scheur in stukken, verdeel de plukken mozzarella over pizzabodems. Strooi er wat grof zeezout over en bedek met de rucola. Schuif de pizza's nog een half minuutje in de hete oven en haal er weer uit. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en strooi er nog een beetje peper overheen. Je pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola is klaar.
Recepten in je mail






