Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing

Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing

Deze heerlijke pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing komt uit de Pizzabijbel. Het is een makkelijk te maken pizza die het allerlekkerst wordt als je zelf de bodem bereidt. Hoe je dat doet vind je dan ook in het recept hieronder.

Een pizza bianca een zogenaamde ‘witte pizza’ zonder tomatensaus, bianca is dan ook Italiaans voor wit. Je bakt de bodem voor deze pizza bianca met alleen wat olijfolie. Na het bakken beleg je de pizza met de rosbief waarna hij nog een half minuutje de oven in kan. Daarna doe je er de veldsla en ricottadressing op en je pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing is klaar. Dit recept en nog veel meer lekkere pizzarecepten vind je terug in de Pizzabijbel. Ik heb de pizzabodem uit het recept hieronder wel op mijn eigen manier gemaakt en de verhouding van de ingrediënten iets aangepast.

Als je regelmatig pizza’s bakt is een pizzasteen misschien wel iets om te overwegen. Je kan deze zowel voor de oven als voor de barbecue verkrijgen en gebruiken. De pizzasteen warm je vantevoren op in de oven of op de barbecue waardoor je pizza nog sneller gebakken wordt. Groot voordeel van pizza’s bakken op een pizzasteen is ook dat de bodem veel krokanter wordt. Let bij aanschaf van een pizzasteen goed op of deze in je oven of op je barbecue past.

Recept

Ingrediënten

2 pizza's

  • 100 gr. rosbief, vleeswaren
  • 35 gr. veldsla
  • 40 gr. ricotta
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper

Voor de bodems:

  • 250 gr. bloem type 00
  • 150 ml. handwarm water
  • 7 gr. instant gist
  • 1 tl. suiker
  • 15 ml. olijfolie (1 el.)
  • zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Met het maken van het pizzadeeg ben je ongeveer 15 minuten bezig, hierna moet het nog 90 minuten rijzen. Begin daar dus ongeveer twee uur vantevoren mee. Je kan deze pizza ook op een kant-en-klare bodem of met kant-en-klaar pizzadeeg maken maar hij is dan echt minder lekker. Neem er dus even de tijd voor en bereid je eigen pizzadeeg. Je kan het pizzadeeg zowel met een keukenmachine maken als met de hand.

Met de keukenmachine

Gebruik de deeg- of kneedhaak en doe de bloem en een flinke snuf zout in de mengkom. Doe 50 ml. handwarm water in een kommetje en los hier de gist en suiker in op. Zet de keukenmachine aan en voeg langzaam het water met de opgeloste gist en suiker toe. Voeg direct nog 100 ml. handwarm water en de olijfolie toe en laat draaien tot zich een bal deeg vormt. Als je het deeg makkelijk uit de kom kan pakken en het niet plakt is het goed. Veeg wat olijfolie in een mengkom uit en leg hier de bal deeg in. Dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 90 minuten rijzen op kamertemperatuur. Heb je een oven die op 30 graden kan dan doe je het daar in, zet anders op een warme plek in de kamer.

Met de hand

Maak een mooie hoop van het bloem op je aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Strooi wat zout over het bloem en los het gist en de suiker op in 50 ml. handwarm water. Giet het water met de opgeloste gist en suiker in het kuiltje in de bloem en veeg met je vingers voorzichtig door de bloem. Giet er nog 100 ml lauwwarm water en de olijfolie bij en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Vorm er een bal van en leg deze in een mengkom die je in hebt gesmeerd met wat olijfolie. Dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 90 minuten rijzen op kamertemperatuur. Heb je een oven die op 30 graden kan dan doe je het daar in, zet anders op een warme plek in de kamer.

De pizza bereiden

Verwarm de oven voor op 250 graden, als je een pizzasteen gebruikt leg je deze vast in de oven. Verdeel het deeg na het rijzen in twee gelijkmatige porties. Strooi wat bloem op je werkblad en leg hier een portie deeg op. Strooi er nog wat bloem bovenop en rol het deeg uit tot een gelijkmatige en hele dunne bodem van slechts zo'n twee milimeter dik. Prik met een vork over de hele bodem gaatjes en leg de pizzabodem op een pizzasteen of bakplaat. Sprenkel er olijfolie overheen en herhaal voor de tweede bodem. Bak beide bodems in de oven in ongeveer acht minuten gaar, gebruik je een pizzasteen dan doe je dit per stuk en reken je ongeveer vier minuten per bodem.

Als de pizzabodems in de oven staan bereid je de ricottadressing door in een kommetje de ricotta met 10 ml. water (10 gram) te mengen. Kruid met wat grof zeezout en peper en bewaar voor zo. Beleg de gebakken pizzabodems met de rosbief en doe deze nog een half minuutje in de oven zodat de kou van de rosbief af is. Beleg met de veldsla en sprenkel hier de ricottadressing over. Draai er nog een klein beetje peper overheen en je pizza's bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing zijn klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing'
Afbeelding bij 'Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing'
Afbeelding bij 'Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing'
Afbeelding bij 'Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing'
Afbeelding bij 'Pizza bianca met rosbief, veldsla en ricottadressing'