Pizza met tonijn en champignons
Recept
Ingrediënten
2 pizza's
- 2 blikjes tonijn, in water of olie
- 125 gr. champignons
- 100 gr. geraspte kaas*
- 1 ui
- 200 gr. tomatensaus
- verse basilicum
- olijfolie
- gedroogde oregano
- peper en zout
Voor de bodems:
- 250 gr. bloem 00 + wat extra
- 150 ml. water, handwarm
- 7 gr. gedroogde (instant) gist
- 1 tl. suiker
- 1/2 tl. zout
- 1 el. olijfolie
* Koop een zakje pizzakaas met o.a. mozzarella of rasp zelf een stuk Parmezaanse kaas.
Bereidingswijze
Als je zelf de pizzabodem maakt moet je er rekening mee houden dat het deeg ongeveer 90 minuten moet rijzen. Maak het pizzadeeg dus van tevoren, dit kan heel snel met een keukenmachine of met de hand. Beide manieren leg ik hieronder uit.
Pizzadeeg met de keukenmachine maken
Als je een goede keukenmachine met deeghaak hebt kan je het deeg in een paar minuten maken. Los de suiker op in het handwarme water en doe hier de gist bij, roer goed door elkaar en laat even staan. Doe het bloem met het zout in de mengkom van je keukenmachine en meng kort door elkaar. Laat de machine draaien en giet er langzaam het water met de opgeloste suiker en gist bij. Doe er ook direct de olijfolie achteraan en laat de machine draaien tot zich een bol deeg vormt die niet meer aan de rand plakt.
Pizzadeeg met de hand maken
Weeg de bloem af en maak een mooi hoopje op je werkblad. Maak een kuil in het midden en strooi het zout hier omheen. Los de suiker op in het handwarme water en roer er daarna de gist doorheen, laat kort staan. Giet nu het water in het kuiltje en meng de bloem met je vingers door het water. Doe er dan de olijfolie bij en kneed met je handen tot een soepel deeg dat makkelijk loslaat van je handen. Met de hand moet je er op rekenen dat je ongeveer 15 minuten moet kneden.
Rijzen
Als je een bol deeg hebt vet je een mengkom in met wat olijfolie en leg je de bol deeg op de bodem. Span er een vel vershoudfolie over of leg er een vochtig gemaakte theedoek op. Kan je oven op 30 graden dan zet je hier de kom met deeg 90 minuten in, dit is de perfecte temperatuur om te rijzen. Anders zet je hem op een warme plek in je woonkamer en laat je het deeg hier 90 minuten staan.
Na het rijzen zie je dat het volume van het deeg meer dan verdubbeld is. Kneed weer tot een bol en verdeel vervolgens in twee gelijke porties. Verwarm je oven voor op 250 graden. Strooi wat bloem op je werkblad en rol één portie tot een nieuwe bol. Leg op je werkblad en druk enigszins plat met je handen, strooi er nog wat bloem overheen. Rol met een deegroller tot een mooie platte bodem van slechts een paar millimeter dik. Prik er met een vork gaatjes in en leg op een bakplaat met bakpapier, herhaal voor de tweede bodem.
Schep een paar eetlepels tomatensaus op de bodem. Verdeel dit met de bolle kant van je lepel over de bodem, zorg dat je aan de rand een stukje vrij houdt. Strooi de helft van de geraspte kaas over beide bodems. Pel de ui en snijd in dunne ringen, verdeel over de bodems. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes, verdeel over de bodems. Kruid met wat Italiaanse kruiden, peper en zout.
Laat de blikjes tonijn goed uitlekken en trek met een vork een beetje uit elkaar. Verdeel de tonijn over de pizza's en strooi hier tot slot de rest van de geraspte kaas overheen. Schuif beide pizza's ongeveer acht tot tien minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem gaar en knapperig is en de kaas is gesmolten.
Haal de pizza's uit de oven en verdeel hier wat verse basilicum over. Sprenkel er tot slot nog wat olijfolie overheen en een klein beetje grof zeezout. Je pizza met tonijn en champignons is klaar.