Plaattaart met courgette, gedroogde ham, paprika, tomaat en mozzarella
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 rol bladerdeeg
- 125 gr. crème fraîche
- 100 gr. gedroogde ham*
- 1/2 courgette
- 1 rode paprika
- 100 gr. cherrytomaten
- 150 gr. mini mozzarella
- Italiaanse kruiden
- peper
- verse basilicum
* Bijvoorbeeld prosciutto crudo, parmaham of serranoham
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar. Als je een rol bladerdeeg voor de plaattaart gebruikt rol je deze met bakpapier en al uit op de bakplaat. Gebruik je losse plakjes bladerdeeg dan leg je eerst een vel bakpapier op de bakplaat. Laat de zes velletjes deeg ontdooien en verdeel deze over het bakpapier, laat de randjes elkaar een stukje overlappen.
Beleg de plaattaart
Smeer de bodem dun in met crème fraîche. Zelf gebruik ik ongeveer drie eetlepels die ik met de bolle kant van de lepel uitsmeer. Snijd de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Hierna snijd je de paprika doormidden en in dunne reepjes die je over de bodem verdeelt. Scheur nu de gedroogde ham in stukjes en verdeel deze over de bodem.
Vervolgens snijd je met een scherp mesje de courgette in zeer dunne plakjes. De plakjes courgette verdeel je over de ham. Met een tomatenmesje snijd je de cherrytomaatjes in plakjes en ook deze verdeel je over de plaattaart. Kruid de plaattaart nu met wat Italiaanse kruiden en laat intussen de bolletjes mozzarella uitlekken. Verdeel ze over de taart en kruid tot slot nog met wat peper.
De plaattaart bakken
Als je de hele bodem hebt belegd schuif je de plaattaart in de voorverwarmde oven. Bak deze 15 tot 20 minuten tot de randen mooi bruin zijn en de mozzarella goed is gesmolten. Haal uit de oven en laat een paar minuten op de bakplaat staan. Scheur de blaadjes van een handje verse basilicum in stukjes en verdeel over de taart. Schuif de plaattaart vervolgens op een grote snijplank en snijd met een koksmes in stukken. Serveer eventueel met een snelle salade of een lekkere soep.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 483 kcal.
- Vetten 31 gr.
- Waarvan verzadigd 18 gr.
- Koolhydraten 27 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 2 gr.
- Eiwitten 19 gr.
- Zout 2.3 gr.
- Natrium 920 mg.