Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère

Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère

Recepten voor plaattaart zijn bij ons altijd een groot succes, vooral zoonlief is er dol op. Zo maakte ik laatst deze plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère. Een erg lekkere combinatie die ook nog eens heel makkelijk te maken is. Je hoeft namelijk alleen een paar ingrediënten te snijden waarna je de oven de rest van het werk laat doen.

Je kan voor dit plaattaart recept een kant en klare bodem kopen waar het bakpapier al bij zit. Of kies voor plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer, deze laat je dan kort ontdooien. Dat laatste doe je als je de oven voorverwarmt en de ingrediënten snijdt. Al met al ben je net een half uurtje bezig met dit recept. En het grootste deel van de tijd hoef je alleen te wachten tot de wekker van de oven piept.

Lijkt deze lekkere plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère jou ook wel wat? Dan lees je hieronder hoe je dit lekkere recept zelf op tafel zet. En maak je liever een ander plaattaart recept? Dan vind je hier nog veel meer ideeën voor een lekkere plaattaart.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • crème fraîche
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 100 gr. groene aspergetips
  • 100 gr. prosciutto crudo
  • mediterrane kruiden*
  • olijfolie
  • 150 gr. Gruyère, geraspt

* Mix van oregano, munt en rozemarijn

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed deze zo nodig met bakpapier. Gebruik je plakjes deeg uit de vriezer? Laat deze dan kort ontdooien op je werkblad. Gebruik voor het snijden van de courgette, ui en paprika een scherp koksmes. Zo kan je hele dunne plakjes snijden wat de smaak ten goede komt.

Snijden

Snijd de courgette in hele dunne plakjes. Je hebt ongeveer de helft van de courgette nodig, de rest kan je voor een ander recept gebruiken. Snijd de bovenkant van de gele paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Hierna snijd je ook de paprika in dunne reepjes. Pel tot slot een kleine ui en snijd deze in hele dunne ringetjes.

Beleggen

Leg de bodem op de bakplaat. Gebruik je losse plakjes? Leg deze dan dakpansgewijs over elkaar zodat de hele bakplaat is bedekt. Smeer de bodem vervolgens in met crème fraîche, dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een lepel. Beleg de hele bodem van de plaattaart nu met de plakjes courgette. Verdeel daar de ui over en de reepjes paprika. Leg nu de plakjes gedroogde ham op de plaattaart en doe er tot slot de groene aspergetips over. Kruid met mediterrane kruiden en strooi er de Gruyère over.

Bak de plaattaart met courgette

Schuif de plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère in de oven. Bak de plaattaart vervolgens zo'n 20 minuten tot de bodem gaar is en de Gruyère mooi is gesmolten. Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Schuif de plaattaart van het bakpapier op een grote snijplank en snijd deze in stukjes. Serveer de plaattaart op de snijplank of verdeel de stukjes over een mooie serveerplank.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 507 kcal.
  • Vetten 29 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 32 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 2 gr.
  • Eiwitten 24 gr.
  • Zout 2.5 gr.
  • Natrium 1000 mg.