Plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 6 plakjes deeg voor hartige taart
- crème fraîche
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 1 ui
- 100 gr. groene aspergetips
- 100 gr. prosciutto crudo
- mediterrane kruiden*
- olijfolie
- 150 gr. Gruyère, geraspt
* Mix van oregano, munt en rozemarijn
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed deze zo nodig met bakpapier. Gebruik je plakjes deeg uit de vriezer? Laat deze dan kort ontdooien op je werkblad. Gebruik voor het snijden van de courgette, ui en paprika een scherp koksmes. Zo kan je hele dunne plakjes snijden wat de smaak ten goede komt.
Snijden
Snijd de courgette in hele dunne plakjes. Je hebt ongeveer de helft van de courgette nodig, de rest kan je voor een ander recept gebruiken. Snijd de bovenkant van de gele paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Hierna snijd je ook de paprika in dunne reepjes. Pel tot slot een kleine ui en snijd deze in hele dunne ringetjes.
Beleggen
Leg de bodem op de bakplaat. Gebruik je losse plakjes? Leg deze dan dakpansgewijs over elkaar zodat de hele bakplaat is bedekt. Smeer de bodem vervolgens in met crème fraîche, dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een lepel. Beleg de hele bodem van de plaattaart nu met de plakjes courgette. Verdeel daar de ui over en de reepjes paprika. Leg nu de plakjes gedroogde ham op de plaattaart en doe er tot slot de groene aspergetips over. Kruid met mediterrane kruiden en strooi er de Gruyère over.
Bak de plaattaart met courgette
Schuif de plaattaart met courgette, groene asperges, paprika, ham en Gruyère in de oven. Bak de plaattaart vervolgens zo'n 20 minuten tot de bodem gaar is en de Gruyère mooi is gesmolten. Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Schuif de plaattaart van het bakpapier op een grote snijplank en snijd deze in stukjes. Serveer de plaattaart op de snijplank of verdeel de stukjes over een mooie serveerplank.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 507 kcal.
- Vetten 29 gr.
- Waarvan verzadigd 15 gr.
- Koolhydraten 32 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 2 gr.
- Eiwitten 24 gr.
- Zout 2.5 gr.
- Natrium 1000 mg.