Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère

Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère

Deze plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère was weer een succes. Ik zet thuis regelmatig plaattaarten op tafel. Vooral onze zoon is er dol op, en ik eigenlijk ook wel. Ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens zo gemaakt. Een ideaal recept dus als je niet veel tijd hebt.

Terwijl de oven wordt voorverwarmd heb jij de tijd om alles te snijden. Hierna beleg je het bladerdeeg waarna alles de oven in kan. Na zo’n 25 minuten haal je er weer een heerlijke plaattaart uit. Zelf nemen wij een plaattaart vaak met een makkelijke salade. Bijvoorbeeld van wat veldsla met iets van de paprika, ui en prei die je voor de plaattaart gebruikt. Maar je kan er natuurlijk ook twee maken en de salade overslaan.

Voor het deeg kan je een rol bladerdeeg gebruiken. Of je plakt zes plakjes bladerdeeg aan elkaar, dan wordt die net wat groter. Eventueel kan je ook deeg voor hartige taart gebruiken. De bodem is dan iets minder luchtig. Zelf koos ik deze keer voor bladerdeeg. Krijg je ook al trek? Dan vind je hier het recept voor mijn plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère. Of kies een van de andere plaattaart recepten op Kookidee.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 rol bladerdeeg of zes plakjes
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 100 gr. cherrytomaatjes
  • 80 gr. pancetta
  • 150 gr. Gruyère, geraspt
  • 125 gr. crème fraîche
  • peper en zout
  • oregano

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier. Gebruik je bladerdeeg op een rol? Dan zit dit er meestal al bij. Als je bladerdeeg uit de vriezer gebruikt ontdooi je deze eerst tien minuten. Leg ze daarna dakpansgewijs op het bakpapier. Laat de randjes overlappen. Bevochtig ze met wat water en plak aan elkaar. Prik in de bodem wat gaatjes zodat de bodem niet teveel omhoog komt.

Beleg de plaattaart

Smeert de plaattaart eerst helemaal in met een laagje crème fraîche. Gebruik de bolle kan van een lepel om deze gelijkmatig uit te smeren. Pel de rode ui en snijd doormidden. Hierna snijd je de ui in halve plakjes, verdeel over de plaattaart. Maak de prei schoon onder de kraan en klop even droog. Snijd de onderkant eraf en snijd de prei tot het blad in ringetjes. Strooi deze over de plaattaart.

Haal de bovenkanten van beide paprika's, verwijder zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika's in kwarten en vervolgens in dunne strookjes. Verdeel ook de paprika over de bodem. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel ze over de plaattaart. Scheur nu de plakjes pancetta in stukken en verdeel ook deze over de taart. Kruid nu alles met peper en zout en wat oregano. Strooi er de Gruyère over en tot slot nog wat oregano.

Bak de plaattaart

Schuif de bakplaat nu in je voorverwarmde oven. Zet de kookwekker op 20 minuten en bak de plaattaart gaar. Kijk na 20 minuten hoe de randen eruit zien. Is de kaas gesmolten en zijn de randen mooi goudbruin? Dan is je plaattaart klaar. Zo niet dan verleng je de oventijd met een paar minuten. Haal de plaattaart uit de oven en schuif op een snijplank. Snijd vervolgens in stukken en serveer met een lekkere salade.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, paprika, tomaatjes, pancetta en Gruyère'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 738 kcal.
  • Vetten 56 gr.
  • Waarvan verzadigd 28 gr.
  • Koolhydraten 33 gr.
  • Waarvan suikers 11 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 21 gr.
  • Zout 2.3 gr.
  • Natrium 920 mg.