Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 6 plakjes bladerdeeg
- 125 gr. crème fraîche
- 125 gr. champignons, gesneden
- 2 preien
- 1 rode ui
- 100 gr. serranoham, plakjes
- 150 gr. gruyère, geraspt
- takje rozemarijn
- grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar. Gebruik je een rol bladerdeeg dan zit hier vaak al bakpapier bij. Anders leg je zelf een vel op de bakplaat. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat een paar minuten ontdooien. Haal van het papier en verdeel ze over de bakplaat. Hierbij leg je de randjes een stukje over elkaar. Als het goed is heb je nu een bodem ter grootte van je bakplaat.
Snijden en beleggen
Smeer de bodem van de plaattaart in met de crème fraîche, dit doe ik zelf altijd met de bolle kant van een lepel. Ris de rozemarijn van het takje en hak fijn met een koksmes, strooi over de bodem. Strooi er vervolgens ook wat grof zeezout over. Verdeel eerst de plakjes champignon over de bodem. Pel de rode ui en snijd in vier parten, snijd deze hierna in schijfjes en doe op de bodem.
Scheur de plakken ham in stukken en verdeel over de bodem. Snijd het kontje en het donkere groen van de prei. De rest van de prei snijd je in de lengte in tweeën en daarna in fijne halve ringen. Beleg de plaattaart met de prei en verdeel er tot slot de gruyère over.
Bak de plaattaart met prei en serranoham
Schuif de plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham in de oven. Laat zo'n 20 minuten bakken en kijk aan het einde of het niet te hard gaat. Haal uit de oven en schuif met papier en al op een snijplank. Laat een paar minuten liggen en ga met een dunne spatel rustig tussen het bakpapier en de bodem. Trek het papier onder de plaattaart en en snijd in stukjes. Serveer op de snijplank of op een serveerplank.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 603 kcal.
- Vetten 40 gr.
- Waarvan verzadigd 26 gr.
- Koolhydraten 31 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 4 gr.
- Eiwitten 25 gr.
- Zout 2.45 gr.
- Natrium 980 mg.