Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham

Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham

Wat eten we vanavond? Toen ik antwoordde dat het deze plaattaart werd was onze zoon daar blij mee. En ik denk dat jij ook wel zal genieten van deze plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham. Je het dit recept zo gemaakt omdat je alles in de oven gaart. Je hoeft dus alleen alles te snijden en op de bodem te leggen. De oven doet daarna de rest van het werk. En dat maakt het een ideaal recept als je doordeweeks iets lekkers op tafel wil zetten.

Behalve met prei, rode ui, champignons en serranoham belegde ik de plaattaart ook nog met gruyère en verse rozemarijn. De bodem zelf smeerde ik lekker dik in met crème fraîche. Een klein laagje grof zeezout maakte het geheel af. Als bodem koos ik trouwens voor een rol bladerdeeg waar al bakpapier op zat. We aten dit met zijn drieën en toen was dat precies genoeg. Eet je dit recept met zijn vieren? Dan zou ik zes losse vellen bladerdeeg gebruiken. Zo zal ik het ook in het recept vermelden.

Krijg je ook al trek in deze plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham? Dan vind je het snelle en makkelijke recept hieronder. Hier vind je nog veel meer recepten voor plaattaart.

Serveertip

Snijd de plaattaart met prei en ham na het bakken vast in stukjes en serveer op een plank of groot bord. Serveer met een snelle salade van wat veldsla, partjes rode ui, tomaat, stukjes komkommer en olijfolie.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 125 gr. crème fraîche
  • 125 gr. champignons, gesneden
  • 2 preien
  • 1 rode ui
  • 100 gr. serranoham, plakjes
  • 150 gr. gruyère, geraspt
  • takje rozemarijn
  • grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar. Gebruik je een rol bladerdeeg dan zit hier vaak al bakpapier bij. Anders leg je zelf een vel op de bakplaat. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat een paar minuten ontdooien. Haal van het papier en verdeel ze over de bakplaat. Hierbij leg je de randjes een stukje over elkaar. Als het goed is heb je nu een bodem ter grootte van je bakplaat.

Snijden en beleggen

Smeer de bodem van de plaattaart in met de crème fraîche, dit doe ik zelf altijd met de bolle kant van een lepel. Ris de rozemarijn van het takje en hak fijn met een koksmes, strooi over de bodem. Strooi er vervolgens ook wat grof zeezout over. Verdeel eerst de plakjes champignon over de bodem. Pel de rode ui en snijd in vier parten, snijd deze hierna in schijfjes en doe op de bodem.

Scheur de plakken ham in stukken en verdeel over de bodem. Snijd het kontje en het donkere groen van de prei. De rest van de prei snijd je in de lengte in tweeën en daarna in fijne halve ringen. Beleg de plaattaart met de prei en verdeel er tot slot de gruyère over.

Bak de plaattaart met prei en serranoham

Schuif de plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham in de oven. Laat zo'n 20 minuten bakken en kijk aan het einde of het niet te hard gaat. Haal uit de oven en schuif met papier en al op een snijplank. Laat een paar minuten liggen en ga met een dunne spatel rustig tussen het bakpapier en de bodem. Trek het papier onder de plaattaart en en snijd in stukjes. Serveer op de snijplank of op een serveerplank.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, champignons en serranoham'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 603 kcal.
  • Vetten 40 gr.
  • Waarvan verzadigd 26 gr.
  • Koolhydraten 31 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 2.45 gr.
  • Natrium 980 mg.